Pretraga

Pogledajte koje su strukovne i gimnazijske programe u 2022. upisali učenici s najviše bodova

A- A+

Procedura upisa u srednje škole je pri kraju, konačne ljestvice poretka poznate su od subote. Ministarstvo znanosti i obrazovanja tražili smo podatke o tome kojih su 20 gimnazijskih i strukovnih srednjoškolskih programa upisivali učenici s najvećim prosječnim brojem bodova.

Foto: Unsplash

Kako je izvijestio CARNET, na ljetnom upisnom roku pravo upisa u srednje škole ostvarilo je 41.282 učenika. Ljestvice poretka postale su konačne u subotu, no procedura još nije završena – učenici trebaju ispisati upisnicu, potpisati je te učitati u sustav do 13. srpnja u 18.00 sati. Nakon što smo objavili listu gimnazijskih i strukovnih programa koje je najveći broj učenika postavio kao prvi izbor, donosimo i listu programa s najvišim prosječnim brojem bodova upisanih.

20 gimnazijskih programa s najvišim prosječnim brojem bodova upisanih

U slučaju gimnazijskih programa lista škola koje su upisali osmaši s najviše bodova može se podijeliti na dva dijela – za upis prvih deset škola provodio se prijemni ispit koji je donosio maksimalnih deset bodova. U drugom dijelu ljestvice nalaze se škole za koje se nije provodila dodatna provjera.

Kada je riječ o srednjoškolskim programima za koje se provodio prijemni, najviši prosječan broj bodova upisanih je u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji I. gimnazije Zagreb, 87,66. Nakon tog, po prosječnom broju bodova upisanih slijedi IBMYP međunarodni program zagrebačke XV. gimnazije, gdje je prosjek bodova upisanih 87,44.

Prema podacima Ministarstva, među gimnazijskim programima za koje se nije provodio prijemni po prosječnom broju bodova upisanih prednjači opća gimnazija Prve riječke hrvatske gimnazije, u kojoj je prosjek bodova upisanih 80,02.

20 gimnazija s najvećim prosječnim brojem bodova upisanih | izvor podataka: MZO

20 strukovnih programa s najvišim prosječnim brojem bodova upisanih

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, najviši prosječni broj bodova upisanih među strukovnim programima je u programu dentalni tehničar Zdravstvenog učilišta Zagreb. Prosjek bodova ondje upisanih iznosi 79,13. Drugi među strukovnim programima je smjer tehničar za mehatroniku Tehničke škole Ruđera Boškovića, gdje upisani imaju prosječno 79,12 bodova. Na treće mjesto ove ljestvice smjestio se smjer farmaceutski tehničar Medicinske škole Osijek, gdje je prosjek bodova upisanih ravno 79.

20 strukovnih programa s najvećim prosječnim brojem bodova upisanih | izvor podataka: MZO