Pretraga

5 savjeta za preživljavanje dosadnog vikenda

A- A+

Ponekad je vikend jednostavno dosadan. Kolokviji su prošli, seminari su napisani i sad se čeka novo razdoblje prokrastinacije. Da bi ti olakšali takve vikende, izdvojili smo pet savjeta za ubijanje dosade. S obzirom da aktivnosti biramo prema tome kako se osjećamo, u tekstu možeš pronaći ponešto za svako raspoloženje.

Foto: Galavant, IMDb

Neki od ovih savjeta ti mogu poslužiti i kao inspiracija za smišljanje vlastitih vikend opsesija.

Pogledaj sve epizode kratkih serija

Ponekad nam se neda gledati serije ako imaju previše sezona i epizoda, stoga je za dosadan vikend najbolje binge gledati cijelu kratku seriju. Njih ima svakakvih, pa se tu može pronaći svašta od humorističnih do SF-a.

Izdvojeni članak

Studenti Medicine se požalili: Studiranje im je pokvarilo serije

Jedan od primjera je Galavant. Ova musical fantasy comedy serija, kako ju klasificira IMDb, idealna je za one koji vole ljubavne priče i poneke neočekivane obrate. Uz to, može poslužiti i onima kojima je jednostavno dosta ‘ozbiljnih’ serija prepunih nedosljednosti i raznih činjeničnih grešaka. Galavant ima sveukupno 18 epizoda, što je dovoljno za pokrivanje cijelog vikenda.

Za one koji vole SF, a više nemaju živaca za novi Star Trek, tu je Firefly. Svemirski brodovi, zanimljivi likovi i nevjerojatna kvaliteta svih 14 epizoda oduševit će svakog ljubitelja SF-a. Ocjena serije na IMDb-u je čak 9.0, čime se rijetko koja serija može pohvaliti.

Izvuci videoigre koje su ti obilježile djetinjstvo

Postoje i one posebne videoigre koje nas vraćaju u djetinjstvo. Igre radi kojih smo crvenih, krvavih očiju po 15 sati gledali u ekran i živjeli ispred njega. Uvijek ih se lijepo sjetiti nakon mnogo godina. To mogu biti razne jednostavne igre, kao što je Super Mario. Svatko najbolje zna koja mu je igra obilježila djetinjstvo.

Foto: screenshot, Youtube

Osim toga, možeš pronaći i neke igre koje ti do sad nisu bile poznate. Igra koje se uvijek volim sjetiti, te ju ponekad ispočetka opsesivno igrati, je Age of Mythology. Ona je zabavna, a i može se cijela proći unutar jednog vikenda. Kroz nju možeš i svašta pasivno naučiti, kao što su razne mitologije, ponešto arhitekture, a i riječi nekih jezika.

Skini aplikacije za učenje stranih jezika

Ako više voliš stvari kroz koje možeš učiti, ali ne želiš uložiti previše truda, tu su i aplikacije za učenje jezika. U njima se na jednostavan i zanimljiv način odabrani jezik razlaže na manje cjeline. Primjer takve aplikacije je Duolingo. U njoj se može pratiti napredak, te odrediti tempo kojim se želi ići, a aplikacija će te također neumorno podsjećati na taj tempo i potencijalne zaostatke, što je dodatna motivacija.

No, ne moraš ni učiti novi jezik. Možeš odabrati neki koji već jako dobro znaš, pa vidjeti koliko brzo možeš riješiti jednostavne zadatke, ili odabrati neki za koji ti treba malo podsjećanja. Osim toga, Duolingo ima ponudu od čak 85 jezika, radi čega možeš odabrati i neki egzotičniji, koji ti je uvijek izgledao zanimljivo. Tako možeš saznati i što riječi iz Age of Mythologyja zapravo znače.

Pozabavi se jednostavnim receptima

Izdvojeni članak

Donosimo najjednostavniji recept za pripremu domaćih rum pločica: Pećnica vam ne treba

Ako želiš neke praktičnije aktivnosti, uvijek se možeš okrenuti receptima i nasumičnim, neiskorištenim namirnicama iz kuhinje. Na internetu se mogu pronaći brojni jednostavni recepti, za stvari za koje inače ne bismo očekivali da se mogu tako brzo i efikasno raditi.

Jedan od recepata može biti za biljno mlijeko. Sve što je potrebno su zobene pahuljice i voda. U receptu se spominje i vanilin šećer, no fino je i bez njega – isprobano! Čak i ako nemaš blender, dovoljno je ostaviti zob u vrućoj vodi nekih desetak minuta i procijediti, efekt je skoro isti! Recept je idealan za sve nas koji imamo skrivene zalihe pudinga za one krizne trenutke kad je odjednom 3 ujutro, a želimo čokoladu koje nema.

Dublje istraži jednu temu koja te oduvijek zanimala

Uvijek je zanimljivo utrošiti više sati na neku temu koja nas je oduvijek zanimala, a za koju nismo baš imali vremena. Možemo se okrenuti raznim dokumentarcima, člancima ili se zaletiti do knjižnice u subotu ujutro!

Sve što trebaš je sjetiti se nekog nasumičnog pitanja ili teme, pa razmisliti o tome gdje možeš naći najbolje izvore koji će utažiti tvoju glad za znanjem. To mogu biti, primjerice, tekstovi o tome kakve sve kulture postoje kod čimpanza i ostalih primata. U nedostatku tema možeš se okrenuti mračnoj strani Youtubea, pa pretraživati sve ono na što inače cringeaš. Između ostalog, tu se mogu pronaći i razne audicije za X Factor natjecanja.