Pretraga

Air Zagreb: Kada posla nema, otvori vlastitu tvrtku!

A- A+

Zbog nedovoljno letačkog iskustva, trojica studenata Aeronautike vrlo vjerojatno neće imati mogućnost zapošljavanja. Tako su odlučili zaposliti sami sebe. Otvorit će vlastitu tvrtku – Air Zagreb, koja će se baviti panoramskim letovima iznad Zagreba.

Panorama Bjelovara/ Facebook: Air Zagreb

Prilikom odabira fakulteta studenti odluku djelomično donose i na temelju mogućnosti zapošljavanja nakon završenog obrazovanja. No malo tko je zapravo u toj dobi svjestan okrutne stvarnosti da u Hrvatskoj, čak niti za visokoobrazovane, posla jednostavno – nema. Trojica studenata diplomskog studija Aeronautike to su shvatila i umjesto da čekaju da im posao dođe, oni su odlučili osmisliti vlastitu tvrtku.

Izdvojeni članak

Mladi Osječani osmislili prvi mobilni hostel u svijetu

Umjesto da dobivaju plaću, morali bi plaćati da rade

Studenti Marko Marin i Matko, odlučili su osnovati tvrtku koja će se za početak baviti panoramskim letovima, a jednoga dana možda i aviotaksijem.

– Ideja se rodila zbog činjenice da su nama pilotima mogućnosti za zapošljavanje nakon faksa minimalne, iz razloga što skoro sve kompanije traže iskustvo od 1000 i više sati naleta, nerijetko i da to iskustvo već uključuje stotine i stotine sati na velikim zrakoplovima, kazali su nam dečki.

Dodaju kako oni zapravo to iskustvo nemaju, već na kraju obuke imaju samo 195 sati naleta, koje plaćaju visokih 30 tisuća eura.

– Od nas se nerijetko traži da, ako želimo raditi u kompaniji, platimo dodatnih minimalno 40 tisuća eura kako bi nas oni dalje školovali. Ustvari mi bi radili, ali bi njima za to plaćali – takozvani ‘Pay to fly’ program, požalili su se momci.

Upravo iz ovih razloga, cilj im je izboriti se sami za sebe jer smataju da bi im iskustvo vođenja vlastite zrakoplovne kompanije i skupljanja naleta moglo pomoći za daljnji razvoj karijere.

Glavni problem su im financije

No iako se čini ambicioznim, u svom planu ne posustaju. Trenutno je njihova ideja u procesu analize tržišta.

– Trenutno analiziramo zainteresiranost za ovakve usluge i dogovaramo sastanke s pilotima, ljudima iz Agencije za civilno zrakoplovstvo itd., a koji nas mogu uputiti na pravi put. Nadalje, analiziramo troškove održavanja zrakoplova, koji bi najvjerojatnije unajmljivali, rekli su nam iz Air Zagreba.

Ističu i kako su glavni problem financije, pronalazak aviona i izrada potrebne dokumentacije zbog strogih zahtjeva Agencije.

Što se samih letova tiče, kažu kako će oni trajati između 30 i 60 minuta, ovisno o zahtjevima korisnika, koje pokušavaju doznati uz pomoć ankete. Vjerujemo kako će njihovi letovi imati mnogo zainteresiranih, pogotovo zbog činjenice da u Zagreb iz godine u godinu stiže sve više turista.

Više o njima, kao i njihov rad, možete popratiti na njihovoj Facebook stranici. A kako bi let trebao izgledati, pogledajte u videu koji su dečki snimili iznad Lošinja.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Ah, to ljeto 🙂

Posted by Air Zagreb on Saturday, January 30, 2016

Air Zagreb: Kada posla nema, otvori vlastitu tvrtku!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap