Pretraga

Ako nemate klimu, na ovih nekoliko načina ćete se rashladiti

A- A+

Ljeto je vrijeme visokih temperatura, koje manje-više svi teško podnosimo. Neki sretnici u domu imaju klima uređaj, no oni koji ga nemaju, moraju se snalaziti na druge načine. Najbolje je otići na plažu i rashladiti se, no ni tu opciju mnogi nemaju. Donosimo nekoliko načina na koje ćete se rashladiti i vrućine podnijeti malo lakše.

Ljeto je, a iako znamo da je to vrijeme paklenih vrućina, svejedno nam to ne pomaže da lakše podnesemo visoke temperature. Oni koji žive u blizini mora ili čistih rijeka mogu se rashladiti, kao i oni koji kod kuće imaju rashladne uređaje. Za one manje sretne, donosimo nekoliko načina za rashlađivanje.

Izdvojeni članak

Kako se rashladiti za vrijeme ljetnih vrućina

Kuhanje prekrižite

Prilično jednostavan način jest da zamrznete neke stvari. Voda nije jedino što možete rashladiti, pa stoga možete ohladiti grožđe, ananas ili mango, kao i lubenice, kako biste se kasnije ohladili jedući to voće. Također, u hladnjak možete baciti u ručnik, kako bi se njime ohladili prije spavanja.

Na kuhanje zaboravite, barem neko vrijeme. Grijaće ploče, plin i pećnica dodatno zagrijavaju prostorije, pa bi bolje bilo da si pripremite različite hladne salate, povrće ili voće, a kuhanjem se bavite u danima osvježenja.

Rashladite se u kinu

Ukoliko popodne provodite znojeći se na kauču, predlažemo da odete pogledati film u kino. Dvorana u kojoj se prikazuju filmovi vjerojatno je rashlađena, a osim što se nećete kuhati kod kuće, pogledat ćete dobar film, što je uvijek bolja opcija.

Izdvojeni članak

Počele vrućine u tramvajima: Putnici ljuti zbog ljetnog voznog reda, ZET poručuje ‘to standardna promjena’

Kako biste se barem malo rashladili, locirajte područja na tijelu gdje možete osjetiti puls, pa na ta mjesta položite led ili nešto ohlađeno. Tako ćete na kratko rashladiti krvne žile i tijelo.

I prehrana je bitna

Ako čitate ovaj tekst pretpostavljamo da nemate rashladni uređaj, odnosno klimu. Zašto onda ne biste napravili svoju? Ukoliko imate barem ventilator, položite ispred njega lavor s vodom punom leda, a na taj način će prema vama puhati hladniji zrak.

U ova vruća vremena, bitno je i kako se hranite. Ne jedite veliku količinu hrane bogate proteinima, jer ćete vaše tijelo trebate iskoristiti više energije kako bi procesuiralo hranu, zbog čega ćete biti još umorniji i znojniji. Umjesto toga, jedite zdravu hranu, poput voća i povrća.

Kada nastupe velike vrućine, izbjegavajte konzumaciju alkohola jer ćete tako samo dehidrirati tijelo. Isto vrijedi i za kavu, stoga se držite preporučenih količina vode da biste se osjećali hidratizirano i osvježeno.