Pretraga

Američki srednjoškolci gutaju lijekove za ADHD kako bi bolje učili

A- A+

Američki srednjoškolci su u posljednjih nekoliko godina masovno počeli uzimati lijekove za ADHD kako bi lakše podnijeli dugotrajno učenje. Inače, ADHD je poremećaj koji se ispoljava deficitom pažnje i hiperaktivnošću, a supstance koje pomažu ljudima s poremećajem kod zdravih rezultiraju naletom energije i većom fokusiranošću. Također, vrlo brzo izazivaju ovisnost, a imaju i nezgodne nuspojave.

Lako dostupni lijekovi problem na razini cijele države

Psiholog DeAnsin Parker dodaje kako su lijekovi za ADHD rašireni posvuda te da to više nije slučaj samo jedne škole, već problem na razini cijele države. Karakterizira to kao pojavu sasvim nove kulture.

– Svatko u školi ima recept za amfetamine ili barem prijatelja koji posjeduje isti, izjavio je jedan srednjoškolac za The New York Times.

Zabrinjavajuće je da amfetamini poput Adderalla i Ritalina (lijekovi za ADHD) jako brzo izazivaju ovisnost pa su tako u rangu s kokainom i morfijem. Prema podacima agencije za borbu protiv droge, čak 29 posto tinejdžera priznaje da ima prijatelja koji zloupotrebljava tu vrstu lijekova.

Obavlja sav posao za tebe

Osobe koje uistinu pate od spomenutog poremećaja konzumacijom postaju smirenije, no oni koji isti nemaju, osjećaju nalet energije te veću sposobnost fokusiranja na određeni zadatak. Tako se uspijevaju nositi s  maratonskim višesatnim učenjem i rješavanjem testova.

 -To je kao da lijekovi obavljaju posao za tebe, izjavljuje njujorški maturant William. 

Dakako, cijela priča nosi i svoje nedostatke. Osim čestih promjena raspoloženja te depresije, nuspojave se pojavljuju i u obliku srčane aritimije te akutne iscrpljenosti i psihoza.

Korištenje lijekova za ADHD kao pomagalo pri učenju nije strano ni srednjoškolcima i studentima na našim prostorima. Ipak prema dostupnim informacijama taj trend još uvijek nije uhvatio maha te razloga za brigu za sada nema.