Pretraga

Anketa: Preko 60 posto mladih protiv uvođenja obveznog vojnog roka

A- A+

Potaknuti količinom medijskih rasprava o uvođenju obveznog vojnog roka, odlučili vas pitati što mislite o tome. Političari su podvojenog mišljenja na tu temu, ali naši čitatelji su jasni – protiv su uvođenja obveznog vojnog roka. U anketi je sudjelovalo 500 ispitanika, a više od polovice nijh, čak 60 posto misli kako to nije nužno.

Screenshot: Sredja.hr

Izdvojeni članak

10 razloga zašto bi trebalo uvesti obvezni vojni rok

Čak je i predsjednica pitanje aktualizirala još tijekom kampanje, a nedavno je i izjavila kako odlično za mlade koji ne mogu naći posao po završetku školovanja i kako bi im vojni rok pružio dodatna znanja koja bi mogli koristiti u slučaju katastrofa, nepogoda i nesreća.

Kada smo upitali naše čitatelje što misle o toj temi, neki su od njih bili za, tvrdeći kako bi na taj način u svoj život uveli malo discipline.

– Mislim da je to dobro jer bi nas tamo naučili nekoj disciplini. Moraš napraviti ono što ti zapovijedaju i točka. Dobro je i što bi tako država na kraju imala veće ljudske kapacitete u svojoj vojsci, kazao nam je tada sedamnaestogodišnji Antun.

Drugi su pak odlučno bili protiv uvođenja obveznog vojnog roka, poput studenta Marka, koji smatra kako bi se novac morao prenamijeniti u neke druge, korisnije svrhe.

Izdvojeni članak

[VIJEST U BROJCI] Provjerite koliko je ljudi služilo vojni rok u Hrvatskoj do njegova ukidanja

– Mislim da je uvođenje vojnog roka potpuno bespotrebno jer bi to stvorilo prevelike troškove u državnom proračunu. Novčana sredstva koja bi se utrošila na uvođenje obaveznog vojnog rok neka se radije potroše u školstvu ili zdravstvu, novac bi se trebao iskoristiti kako bi se pomoglo ljudima na bilo koji način, rekao je Marko.

S Markom se je složila i većina naših sudionika u anketi koju smo pokrenuli pred pet dana. Od 500 čitatelja koji su odgovarali na naše pitanje ‘Mislite li da je uvođenje obveznog vojnog roka nužno?’, više od polovice, točnije njih 60 posto odgovorilo je kako je to bespotrebno. Malo više od trećine njih smatra da je uvođenje obveznog vojnog roka nužno, dok neznatni dio, njih 4 posto nije sigurno što misli o temi.