Pretraga

Ministar obrane kaže da će uskoro biti predstavljeni modeli vojnog roka, očekuje podršku predsjednika RH

A- A+

Ministar obrane, Ivan Anušić, poručio je da vojni rok nije tema za političko prepucavanje. Poručio je da na tom tragu očekuje i podršku predsjednika Zorana Milanovića pri povratku obveznog služenja vojske. No, Milanović je još u veljači naveo da Hrvatskoj treba profesionalna vojska. Krajem lipnja je napomenuo da povratak obveznog vojnog roka nije tema za debatne klubove već najviša državna tijela.

Ivan Anušić i Zoran Milanović već su se oglasili po pitanju vojnog roka | foto/screenhsot: Vlada RH/MORH/HRT srednja.hr

Povodom 75. godine od potpisivanja Washingtonskog sporazuma kojim je formiran NATO savez, Hrvatska također sudjeluje na ovogodišnjem NATO summitu u Washingtonu. Među predstavnicama domaće delegacije na ovom sastanku, svoje je mjesto našao i aktualni ministar obrane Ivan Anušić. Zanimljivo je i što se sastanak vojnog saveza odvija u jeku sve glasnijih govora o povratku vojnog roka u Hrvatskoj koji je zamrznut 2008. godine. Tako je Anušić, pored NATO zahtjeva da sve članice ulažu barem dva posto BDP-a za obranu (navodeći da je Hrvatska jako blizu tom cilju), komentirao i planove za vojni rok koji bi trebao startati prvog siječnja 2025. godine.

Kao što smo ranije pisali, po najavama obveznog vojnog roka, reagiralo je Zagrebačko psihološko društvo navodeći da bi vojni rok trebao ostati dobrovoljan. Zbog nezadovoljstva idejom o obveznom vojnom služenju, čak je nedavno pokrenuta i peticija protiv povratka ovakve vojne službe.

Anušić želi podršku predsjednika i svih stranaka: ‘To ne treba biti politička tema’

Istini za volju, Anušić ni u svom najnovijem intervjuu za Novu TV, prenosi Dnevnik.hr, nije dao više detalja osim onoga što je već poznato u javnosti. Naveo je da će Vladi, predsjedniku države i javnosti biti uskoro predstavljeni modeli. Ministarstvo obrane ih je već pripremilo. Jedan model predlaže dva mjeseca, isto trajanje kao i trenutno dragovoljno vojno osposobljavanje. No, tu je i prijedlog vojne obuke u trajanju od tri mjeseca. Ministarstvo obrane ih je već pripremilo. Priziv savjesti omogućit će mladima da umjesto vojne, odaberu civilnu obuku koja će svakako trajati duže nego vojni rok.

No, zanimljivo je što je Anušić najavio i predstavljanje prijedloga za vojni rok i predsjedniku Hrvatske, Zoranu Milanoviću. Kako je naveo očekuje Milanovićevu podršku za povratak vojnog roka.

– Samo provođenje vojne izobrazbe nije nešto što treba biti politička tema i volio bih kada bi političke stranke, uključujući predsjednika države oko toga imali zajednički stav, suglasje jer to nije tema za političko prepucavanje, pogotovo kada dolazimo u fazu izbora. Ovo je potreba Hrvatske, potreba nas kao članice NATO-a i potreba nas kao nas, vlastite domovine, rekao je Anušić, prenosi dnevnik.hr.

Izdvojeni članak
vojska

Čekaju se detalji obveznog vojnog roka: Provjerili smo kako trenutno izgleda dobrovoljno služenje

Milanović se prije izbora obrušio na ideje obveznog vojnog roka: ‘Tu nisu dobre namjere’

Kao što smo ranije pisali, Milanović je u veljači ove godine rekao da je rasprava o vojnom roku jako loša budući da je to bilo razdoblje uoči parlamentarnih izbora koji su se kasnije održali 17. travnja. Milanović je tom prilikom podsjetio i da je Hrvatska nakon ukidanja obveznog vojnog roka, ostavila opciju dragovoljnog vojnog osposobljavanja. No, budući da interes za dobrovoljno vojno osposobljavanje nije bio prevelik, zapitao se kako bi onda vojna obveza mogla popraviti situaciju.

Pogotovo je odbacio ideju da bi vojska trebala služiti odgoju mladih. Kako se predsjednik prisjetio svojih mladenačkih dana, ustvrdio je kako ne misli da je za njegovu generaciju ‘služenje vojnog roka imalo formativno ili bilo kakvo pozitivno djelovanje’.

– Nama prije svega treba profesionalna vojska. Ovo predizborno vrijeme je najopakije i najlošije vrijeme za tu vrstu razgovora (obveznog vojnog roka, op.a). Tu nisu namjere dobre. Vojni rok će biti mrtvo slovo na papiru ako se prije toga ne konzultiraš s Vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga. Odluke o ustroju i mobilizacijskom sastavu potpisujem ja. Početak za to je sazivanje vijeća za obranu, ministar je došao pristojno i civilizirano, ali to je kao da mu je premijer naložio da donese Zakon o vječnom životu, govorio je Milanović uoči parlamentarnih izbora sugerirajući da ne podržava povratak obveznog služenja.

No, krajem lipnja je Milanović sudjelovao i na promociji polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’. Tom se je prilikom ponovno zapitao imamo li mogućnosti za povratak obveznog vojnog roka, podsjećajući da je više ljudi biralo civilnu službu umjesto vojne. Istaknuo je da ova tema nije tema za debatne klubove, već da se odluka mora donijeti ‘na najvišim i ustavnim tijelima koja su za to predviđena’. Pritom je naglasio da odluka mora biti donesena zajedničkim naporom u svrhu ‘obrane Domovine’ te vidjeti koliko nam vojnika ustvari nedostaje.