Pretraga

Apple u borbi sa sadržajem seksualnog zlostavljanja djece: Pregledavat će fotografije na mobitelima

A- A+

Apple je najavio uvođenje novog sistema čija će zadaća biti prepoznati sadržaj seksualnog zlostavljanja djece (CSAM) na uređajima korisnika. Sistem će obraditi fotografije prije postavljanja na iCloud Photos.

Foto: Pixabay

Ova tehnologija bi mogla itekako pomoći u borbi s dječjom pornografijom, ali i zlostavljanjem djece. Ipak, stručnjaci strahuju da bi takva tehnologija mogla biti iskorištena u pogrešne svrhe – u potrazi za ‘zabranjenim’ sadržajem ili političkim porukama. Postoji zabrinutost i zbog mogućnosti špijunaže, piše BBC.

Apple je rekao kako će se u novim verzijama iOS-a i iPadOS-a nalaziti i ‘nove aplikacije kriptografije koje će pomoći smanjiti širenje CSAM-a online, ali čuvajući privatnost korisnika. Sistem radi tako što uspoređuje fotografije na uređaju s fotografijama koje se nalaze u bazi podataka poznatih CSAM-a, koju je sastavio US National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) u suradnji s ostalim organizacijama koje brinu o sigurnosti djece.

U ovakvim slučajevima je jako bitna preciznost – bilo bi dosta neugodno da vaša fotografija bude označena kao slučaj dječjeg seksualnog zlostavljanja, a da to ipak nije slučaj. Apple tvrdi da su šanse za pogrešku jedna u trilijun, te da će se i ručno pregledavati fotografije, kako bi se osigurala točnost. Ako se naiđe na neku nepravilnost, račun će biti onemogućen i bit će podnesena prijava policiji.

Izdvojeni članak
apple wwdc poster

Apple će sutra predstaviti hrpu novih stvari, najvažnija dolazi na vaš iPhone

Ipak, neki stručnjaci za privatnost su izrazili svoju zabrinutost po ovom pitanju.

– Bez obzira na to koji su dugotrajni planovi Apple-a, poslali su jasnu poruku. Njihovo (vrlo bitno) mišljenje je da je sigurno raditi na sistemima koji mogu skenirati telefone korisnika u potrazi za zabranjenim sadržajem. Gotovo da nije više ni važno jesu li u pravu ili ne. Ovo će biti samo početak – vlade će to zahtijevati od svih, rekao je Matthew Green, znanstvenik koji se bavi privatnošću na Johns Hopkins University.