Pretraga

Apple će sutra predstaviti hrpu novih stvari, najvažnija dolazi na vaš iPhone

A- A+

Sutra, u ponedjeljak u 19 sati po našem vremenu kreće najveći godišnji Apple event. Predstavit će mnoštvo noviteta, a najveći se odnosi na operacijski sustav koji će doći na vaš iPhone.

apple wwdc poster

Poster za Appleov WWDC 2021
Ilustracija: Apple.com

WWDC 2021, godišnja developer konferencija Applea, održava se nadolaezećeg tjedna. Glavni event na kojem će sada već tradicionalno predstaviti mnoštvo novosti, uglavnom softverske naravi, održat će se sutra, u ponedjeljak s početkom u 19 sati po našem vremenu. Izdvojili smo dvije najbitnije novosti o kojima ćete sutra moći čuti nešto više.

Novi operacijski sustav

Apple svake godine u lipnju na WWDC-u predstavi niz novih operacijskih sustava za svoje uređaje. Tako će biti i sutra. Najiščekivaniji od svih je, naravno, iOS 15 koji dolaze na iPhone, i ako ih netko od vas još posjeduje, iPod touch uređaje. Nova inačica kultnog operacijskog sustava trebala bi biti bolja po mnogočemu: novi redizajnirani zaključani zaslon, always-on-display za iPhone 13 seriju uređaja, redizajnirani kontrolni centar s puno lakšim uređivanjem, a neki predviđaju i novi dizajn ikonica kroz cijeli sustav po uzoru na one na Mac OS-u.

Novi bi operacijski sustav trebao dobiti i iPad, a glavna je novost, osim redizajniranog zaključanog zaslona, i mogućnost da se widgeti – koji su do sad fiksnostajali na lijevoj strani početnog zasloan, mogu pomaknuti bilo gdje. Appleovi laptopi i računala dobit će novi MacOS 12 (pretpostavke su da će se tako zvati), no tu ne bi trebalo biti previše promjena budući da je prošlogodišnji Big Sur već donio mnoštvo redizajniranih i novih funkcionalnosti.

Novi laptopi

Onaj tek manji dio WWDC-a 2021 bit će rezerviran za novi hardware, a prema informacijama koje su procurili već poznati provjereni izvori, sutra bi čak tri nova računala mogla ugledati svjetlo dana. U prvom redu to bi trebao biti Macbook Pro s 14-inčnim zaslonom i potpunim redizajnom koji će smanjiti okvir oko zaslona, a moguće i doći u novoj mat crnoj boji. Po istom uzoru trebao bi se redizajnirati i Macbook Pro sa 16-inčnim zaslonom.

Osim Macbookova, redizajn, preciznije, smanjenje kutije i nadograđeni hardver doživjet će i Mac Mini. Sva tri spomenuta uređaja trebala bi doći s novom serijom proslavljenih Appleovih silicijskih procesora naziva M1X ili M2. U svakom slučaju, to će značiti znatno ubrzanje u svakodnevnom korištenju kao i u nešto težim zadacima poput renderiranja modela, videa pa i videoigara.

Više o Appleovim događanjima za vrijeme WWDC 2021 konferencije možete pregledati u njihovom službenom hodogramu.