Pretraga

Europska komisija želi jaču borbu protiv pedofilije: Zakonske definicije ne prate napredak tehnologije

A- A+

Europska komisija će u ožujku predstaviti nove zakonske prijedloge za borbu protiv seksualnog iskorištavanja djece. Razvoj tehnologije i sve više djece na internetu donosi nove rizike. Kao jedna od prijetnji u ovom području, u obzir se mora uzeti čak i umjetna inteligencija.

učenik u školskom hodniku, crno-bijela fotografija

Zlostavljanje | lustracija: Unsplash

Kao novi zamah u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, Europska komisija (EK)  je u utorak predložila ažuriranje kaznenog prava o seksualnom zlostavljanju i seksualnom iskorištavanju djece. Osim što je posrijedi teško kazneno djelo, seksualno zlostavljanje djece je posljednjih godina dobilo brojne nove oblike. U 2022. godini, na području Europske unije (EU) je zabilježeno milijun i pol slučajeva seksualnog nasilja prema djeci.

Koliko su promjene bitne, pokazuje i podatak da zakon nije promijenjen od 2011. godine. S druge strane, na internetu se čak pojavljuju i priručnici za pedofile, što pokazuje da je prijetnja sve veća. K tome, sve veća prisutnost djece na internetu daje nove prilike zlostavljačima. Prema EK-ovim prijedlozima, potrebno je proširiti definicije ovih zločina, uvesti strože kazne te konkretnije zahtjeve za prevenciju i pomoć žrtvama. Prema EK-ovom prijedlogu, internetska poduzeća bi dobila obvezu otkrivati, prijavljivati i ukloniti materijal vezan uz seksualno zlostavljanje djece u okviru njihovih usluga. Detalje prijedloga EK će predstaviti u ožujku.

– Svako peto dijete doživjet će neki oblik seksualnog nasilja na internetu i izvan njega. Internet je znatno pojačao širenje seksualnog zlostavljanja djece, a počiniteljima omogućio da se upoznaju na internetu i odmah podijele videozapise i slike teškog seksualnog nasilja nad djecom, često vrlo malom. Ovim prijedlogom Komisija nastavlja s provedbom Strategije EU-a za učinkovitiju borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece za razdoblje 2020. – 2025. Borba protiv nasilja nad djecom i zaštita djece jedan je od ciljeva Strategije EU-a o pravima djeteta iz 2021., poručili su iz Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu najavljujući skorašnje predstavljanje novih zakonskih prijedloga.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Čak 190.000 djevojčica u 17 europskih zemalja u opasnosti je od genitalnog sakaćenja

Internetske prijetnje: Priručnici za pedofile i umjetna inteligencija

Trenutno je poznato kako EK u proširenju definicije kaznenih djela želi kriminalizirati prijenos seksualnog zlostavljanja djece uživo kao i posjedovanje i razmjenu priručnika za pedofile. U zakonu bi se, prema mišljenju Europske komisije, trebali obuhvatiti i uvjerljivi krivotvoreni materijali ili materijali koje je generirala umjetna inteligencija.

– Prijedlogom će se odrediti dulje razdoblje u kojem žrtve mogu prijaviti seksualno zlostavljanje i zatražiti postupanje protiv počinitelja. Novim će se pravilima žrtvama omogućiti i pravo na novčanu naknadu kako bi se uzele u obzir dugoročne štete koje uzrokuje seksualno zlostavljanje djece. Osim toga, države članice dužne su uspostaviti koordinacijski mehanizam kako bi na najbolji način iskoristile dostupne programe za prevenciju i pomoć žrtvama, navodi Ured Europskog parlamenta u Zagrebu.

Izdvojeni članak
učenik u školskom hodniku, crno-bijela fotografija

Djeca su sve češća meta seksualnog zlostavljanja na internetu, roditeljska zaštita ponekad nije dovoljna

Više informiranja, stroži nadzor onih koji rade s djecom

Također, u borbi protiv zločina je bitna i prevencija. Stoga EK draži da EU članice ulože više resursa u informiranje, u prvom redu o internetskim rizicima. Predložene zakonske promjene bi trebale  i postrožiti provjere osoblja za rad s djecom ili u organizacijama protiv seksualnog zlostavljanja djece. Od kandidata bi se, prema ovim promjenama, trebao tražiti izvod iz kaznene evidencije. Također, EK predlaže i obvezno prijavljivanje kaznenog djela od strane stručnjaka koji rade u bliskom kontaktu s djecom. Time bi se trebao riješiti jedan od velikih problema pri rješavanju problema seksualnog nasilja.

Europski parlament i Vijeće trebali bi postići dogovor o ovom prijedlogu. Nakon što se donese, novom direktivom izmijenit će se postojeća, a stupit će na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije, uvjereni su iz zagrebačkog Ureda Europskog parlamenta.

Izdvojeni članak
uhićenje

Velika akcija: U sedam zemalja pali pedofili i zlostavljači djece, osmero ih je iz Hrvatske

Šuica o seksualnom zlostavljanju: ‘Cjeloživotne traumatske posljedice za djecu’

Inače, Europska unija ima i vlastiti model za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece nazvan ‘Barnhaus‘ odnosno kuća za djecu.  Preko njega se koordiniraju usporedne kaznene istrage ili općenito istrage o dobrobiti djece. Pomoću Barnhausa se objedinjuju sve relevantne usluge čime se pomaže protiv ponovne viktimizacije djeteta. O novom prijedlogu EK-a se očitovala i njihova potpredsjednica Dubravka Šuica.

– Seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece teško je kazneno djelo s cjeloživotnim traumatskim posljedicama za djecu. Snažno smo predani tome da zaštita naše djece i njihovih prava od svih oblika nasilja postane ključni prioritet u našem radu. Ovom ažuriranom Direktivom jačamo zaštitu, prevenciju, informiranost i pružamo potporu stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za najranjivije skupine. Sigurnost naše djece naša je odgovornost i nećemo odustati. Svako je dijete bitno, poručila je dužnosnica iz Hrvatske.

Kako smo ranije pisali, Europska komisija je ovog tjedna, uoči Međunarodnog dana nulte tolerancije za genitalno sakaćenje žena, koji se obilježava svake godine 6. veljače izrazila svoju predanost i protiv ove užasavajuće prakse. Upozorili su da je genitalno sakaćenje žena grubo kršenje ljudskih prava i oblik nasilja koji je u suvremenom društvu potpuno neprihvatljiv. Nažalost, genitalno sakaćenje je prijetnja za čak 190 tisuća djevojčica u 17 europskih zemalja, Procjenjuju se i da u Europi živi 600 tisuća žena koji su već prošli genitalno sakaćenje.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem