Pretraga

Čini se da će Apple ograničiti web aplikacije, a za sve bi mogao biti ‘kriv’ novi EU zakon

A- A+

Nova verzija iOS-a, posebno iOS 17.4 beta 2, navodi na moguće promjene koje bi mogle ukloniti ključne značajke poput push obavijesti za progresivne web aplikacije (PWA) na iPhoneima. Ove promjene izazivaju zabrinutost među programerima, posebno u Europskoj uniji jer se povezuju s nedavnim Zakonom o digitalnim tržištima, a što bi posljedično moglo utjecati na način na koji Apple pristupa razvoju i funkcionalnostima web-aplikacija. Dok Apple još nije dao službeno priopćenje, pitanje je kako će se situacija dalje razvijati i kako će to utjecati na iskustvo korisnika iPhonea.

Foto: Pixabay

Programere aplikacija za iPhone očekuje nova prepreka. Izvješća posljednjih tjedana ukazuju na moguće promjene u iOS 17.4 beta 2 koje bi mogle ukloniti progresivne web aplikacije (PWA) i njihovu sposobnost slanja push obavijesti, bitne funkcije koje su do sada bile dostupne korisnicima, doznaje mashable.com.

Ova promjena mogla bi ukloniti neke ključne značajke

Prije nego što su se pojavile ove najave, Apple je omogućavao korisnicima iPhonea spremanje određenih web stranica na početni zaslon uređaja, čime su stvorili iskustvo slično aplikacijama. Prva implementacija web-aplikacija dogodila se davne 2008. godine, a 2022. najavljeno je da će biti moguće primanje push obavijesti putem PWA-ova.

Međutim, najnovija verzija iOS-a, posebno iOS 17.4 beta 2, sugerira da se situacija mijenja. Umjesto uobičajenog otvaranja web-aplikacija, korisnici u EU-u dobivaju upit koji sugerira da će se te aplikacije otvarati iz njihovog zadanog preglednika, piše 9to5Mac.com. Ova promjena mogla bi ukloniti značajke poput push obavijesti te bi podatke pohranjene u PWA-ovima mogla učiniti nedostupnima.

Izdvojeni članak

Ovo morate pogledati: Netko je napravio balkansku verziju trilera za GTA, urnebesna je

EU zakon izazvao kontroverze među tehnološkim divovima

Programeri diljem EU-a primjećuju ovu promjenu, a mnogi to povezuju s nedavnim Zakonom o digitalnim tržištima Europske unije (The Digital Markets Act, skraćeno DMA). Prema ovom zakonu, Apple više ne može zahtijevati da se koriste njegovi alati poput WebKita za razvoj web-aplikacija. To bi moglo značiti da su trenutne promjene u iOS-u samo privremene dok se prilagođavaju novim regulativama.

DMA je u osnovi zakon koji potiče konkurenciju i zaštitu potrošača, ali je također izazvao kontroverze među tehnološkim divovima poput Applea. Nova pravila za App Store već su izazvala negodovanje tvrtki kao što su Meta, Spotify i Epic Games, a sada bi se iste kritike mogle prenijeti i na problem s web-aplikacijama.

S obzirom na nedavne optužbe koje su se pojavile protiv Applea, nije jasno kako će se situacija s web-aplikacijama dalje razvijati. Apple još nije dao službeno priopćenje o ovim promjenama, ali će morati odgovoriti na pitanja o budućnosti PWA-ova i push obavijesti na iPhoneu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem