Pretraga

Bizarno! U gradskim knjižnicama u Splitu skoro svi imaju popuste osim učenika

A- A+

Kuknjava i kmečanje o tome kako Hrvati generalno pa prema tome i oni mladi čitaju jako malo, ima niz uzroka, a jedan konkretan nam dolazi primjerice iz Splita. U gradskim knjižnicama ovog grada standardna godišnja članarina iznosi 100 kuna. No, kao i drugdje, postoje skupine slabije platežne moći te po drugim kriterijama odabrane grupe, koje imaju određene popuste na učlanjenje. Na popisu za gradske knjižnice u Splitu je više od deset takvih skupina, ali među njima nisu učenici!

foto: Facebook

Potpuno začuđen, jučer nam je to javio jedan roditelj, koji je svog osnovca htio učlaniti u gradske knjižnice pa je doživio hladan tuš došavši na recepciju. 

Izdvojeni članak

Besplatna članarina napravila boom: U knjižnice se učlanilo 13.000 mladih

Zašto je učenicima najskuplja članarina?

Kao što možete vidjeti na fotografiji, popuste zbilja imaju (i nek imaju) razne skupine, svakako i studenti, umirovljenici, osobe s posebnim potrebama, ali ne i učenici.

Premda upravo za njih ima najviše nade da poprave slabe čitalačke navike u Hrvata, to iz splitskih gradskih knjižnica, nazvanih po Marku Maruliću (koji bi im sigurno zamjerio ovaj propust), ne prepoznaju. Roditelj Željko, koji nam se javio s problematičnom situacijom, priču razlaže na tri razine.

– Prvi dio priče je da popuste u knjižnici imaju skoro sve slabo platežne kategorije osim učenika što je besmislica. U drugom dijelu priče je “kuknjava” da nam djeca čitaju premalo ili nikako pa je opet besmislica da baš oni ulaze u kategoriju najskuplje članarine.
U trećem dijelu priče možemo o promjeni ekonomskih vremena u kojima su cijene tiskanih izdanja pale i do 80% u odnosu na nekad, te da dobru knjigu 2x godišnje na akciji možeš kupiti i po 15 kuna. Mnogima bi tih 7 knjiga (7×15 = 105 kuna, za koje ne moraju brinuti o zakasnini) bile uspjeh u godišnjem opsegu čitanja. No, bez obzira na ova druga dva dijela, svakako valja istaknuti da se učenike malo gdje svrstava u “komercijalnu grupu”, a gradska knjižnica zadnje je mjesto gdje bismo trebali očekivati takvo ponašanje, obrazlaže Željko.

Izdvojeni članak

Oni su najčitateljica i najčitatelj u Zagrebu s gotovo 500 pročitanih knjiga!

‘Učenici mogu ostvariti popust, ali kada se učlanjuju grupno’

Zašto učenici ne ulaze u kategoriju povlaštenih skupina za učlanjenje, pitali smo i u Gradskim knjižnjicama Marka Marulića.

Prvo su nam poručili kako učenici mogu ostvariti popuste kroz dva oblika popusta odnosno grupni (minimalno deset osoba) te obiteljski (minimalno dvije osobe) te dodali.

– Nakon analize cjenika drugih knjižnica, popusta za djecu uglavnom ili nema ili je u prosjeku od 10% do 20% (uz izuzetak Zagreba).
GKMM je zauzela stav da u pravilu djeca plaćaju punu upisninu, a onda kroz mogućnost grupnog i obiteljskog članstva ostvaruju popust dok smo djeci i mladima iz sustava socijalne skrbi
(kroz suradnju s Centrom za socijalnu skrb) kao i korisnicima usluga Doma Maestral omogućili besplatnu članarinu s obzirom da se radi o djeci koja su najviše izložena riziku socijalne isključenosti. Nažalost djeca čine i većinu upisanih pod kategorijom osoba s invaliditetom. I oni imaju pravo na popust. Nekoliko puta godišnje različitim akcijama GKMM svim sugrađanima omogućava učlanjenje s popustom.
Istovremeno ne smijemo ugroziti funkcioniranje ustanove s obzirom da GKMM 90 % materijalnih troškova pokriva iz vlastitih sredstava te dijelom i nabavu građe. Napominjemo da se radi o 10 knjižnica u mreži. GKMM godišnje organizira preko 800 programa, od kojih je gotovo 70% namijenjeno djeci. Programi se odvijaju u 10 knjižnica uz napomenu da su svi programi za djecu besplatni. Najčešće se radi o radionicama za koje je potrebno nabaviti materijal (škare, ljepilo, papir, tempere, vodene,….). GKMM ih osigurava iz vlastitih sredstava. Radionice vode isključivo djelatnici i volonteri, odgovorio nam je ravnatelj GKMM-a Dražen Šaškor.

No, obzirom da su učenička individualnost i naprednost ionako zanemarane kroz obrazovni sustav, ne čini nam se nimalo progresivnim imati ovako demotivirajuće mogućnosti povlaštenog učlanjenja za školarce. Pogotovo uz okolnost da desetak različitih skupina može ostvariti neku vrstu popusta prilikom učlanjenja.