Pretraga

Boutique festivali su najbolja mjesta za sigurne izlaske ovog ljeta, evo zašto

A- A+

Boutique festivali su ekskluzivni događaji s ograničenim brojem posjetitelja koji se usmjeravaju na pružanje posebnog iskustva koje ne staje samo na partijanju. Posjetili smo jedan koji se održava na našoj obali, SuncéBeat, i uvjerili se da su butik festivali budućnost event industrije i jedna od sigurnijih mjesta za odgovornu zabavu.

suncebeat

SuncéBeat se ove godine održao deseti put. Posjetili smo ga i uvjerili se da su boutique festivali savršeno mjesto za sigurne izlaske ovog ljeta | Foto: SuncéBeat Festival

Tisno, maleno mjesto na hrvatskoj obali s tek nešto više od 3.000 stanovnika, u zadnjih je petnaestak godina postalo neočekivana festivalska meka koju pohode tisuće ljubitelja glazbe iz cijelog svijeta. Tamo se održava čak sedam festivala elektroničke glazbe koji su, zahvaljujući orijentaciji prema inozemnoj publici, među ‘lokalcima’ slabo prepoznati.

Naime, u Tisnu se svakog ljeta, s iznimkom prošlog, održavaju festivali SuncéBeat, Love International, Defected Croatia, Dekmantel Selectors i Hospitality on the Beach, a od nedavno i Outlook Origins te Dimensions koje je prije udomljavala pulska utvrda Punta Christo. Iako je koncertna i festivalska sezona i ovog ljeta bila pod upitnikom, što zbog nemogućnosti organizatora da dugoročno planiraju ali i opreza kojeg svi osjećamo prema velikim okupljanjima, neki se festivali, protiv svih mogućnosti, ipak održavaju.

Kako bismo doznali oporavlja li se event industrija i što možemo očekivati od izlazaka u vrijeme pandemije, zaputili smo se u Tisno na prvi festival koji se tamo održao ovog ljeta – SuncéBeat. Festival je ove godine proslavio jubilarni deseti rođendan – prvo se izdanje festivala održalo 2010. godine. Program je započeo 21. srpnja, završio je 29. srpnja u jutarnjim satima, što je značilo punih tjedan dana zabave.

suncebeat

Na festival smo odlučili ponijeti analogni fotoaparat i poigrati se s dvostrukom ekspozicijom. Rezultat su fotografije koje, mislimo, savršeno opisuju živopisno i eklektično festivalsko iskustvo | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Jedno od najljepših mjesta za festivale na obali

U The Garden Resort, dom SuncéBeat festivala i ostalih koji se održavaju u Tisnu, stigli smo u subotnje jutro. Do tad se većina gostiju već smjestila u apartmanima i kampu Resorta, a mnogi i u samom Tisnu. The Garden Resort je sve što njegov naziv sugerira: odmaralište na samoj obali mora, u zelenilu borove šume i stabala maslina, obogaćen restoranom, kafićima, trgovinama te punktovima za hranu i piće, pa čak i salonom za masažu.

Posjetitelji festivala koji odluče rezervirati smještaj na samoj lokaciji biraju između apartmana i kampa. Najjeftinije rješenje će biti DIY kamp s kojim dobivate prave sanitarne čvorove i tuševe, dok ostatak kamperske opreme nosite sami. Ovisno o tome koliko ste spremni potrošiti, možete se odlučiti i za neku od ‘glamping’ opcija. Na raspolaganju su vam klimatizirani šatori s krevetima, mobilni hosteli koje dijelite s još sedmero gostiju ili luksuzne mobilne kućice i airstream prikolice.

boutique festivali

Naš je analogni fotić zabilježio kako su se provodili posjetitelji na večenjim nastupima svjetski poznatih DJ-a, a dvostruka ekspozicija savršeno dočarava atmosferu zabave | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

No da biste uopće pristupili festivalu, na ulazu ćete morati pokazati dokaz o tome da ste cijepljeni ili preboljeli Covid-19 unazad šest mjeseci. Proći ćete i s negativnim testom koji ne smije biti stariji od 48 sati, a organizatori su pred ulazom osigurali mjesto za brza testiranja. Zahvaljujući strogim kontrolama, ali i činjenici da je cijeli program na otvorenom, osjećali smo se poprilično sigurno istražujući ponudu festivala.

Butik festivali jamče sigurnost, privatnost i osjećaj pripadnosti

Našem osjećaju sigurnosti doprinosila je i činjenica da je SuncéBeat zamišljen kao boutique festival. Butik festivali imaju ograničen broj posjetitelja kako bi se mogli usmjeriti na izgradnju zajednice i svakom posjetitelju omogućiti iskustvo koje ide dalje od partijanja. Naglasak je na luksuznoj i uzbudljivoj ponudi, pažljivo odabranoj glazbi i stvaranju prijateljstava. Točno to smo osjetili i na SuncéBeat festivalu.

suncebeat

Analognim fotićem i dvostrukom ekspozicijom uhvatili smo trenutke susreta sa šarolikim ljudima iz cijelog svijeta, a boutique festivali su savršena prilika da ih upoznate | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Manje posjetitelja značilo je da smo imali više prilika upoznati posjetitelje iz cijelog svijeta, ali i posve istražiti festivalsku ponudu bez gužvi i dugačkih redova. Upoznali smo i svoje omiljene izvođače koji su, zahvaljujući osjećaju privatnosti i slobode, i sami uživali u publici, a svakodnevno smo mogli i slušati razgovore s njima koji su bili organizirani na jednoj od pozornica.

Osim noćnog festivalskog programa, od podneva su bile organizirani i dnevni nastupi na kojima smo uživali na pozornici kraj plaže, sunčajući se. Odlično smo se proveli i na čuvenim zabavama na brodu Argonaut koji dva puta dnevno plovi morem oko Tisna.

Program u The Garden Resortu završavao je u 2 sata svakog jutra, a potom se selio u klub Barbarella’s Discotheque do kojeg je posjetiteljima osiguran i besplatan prijevoz ‘shuttle’ autobusima. Na lineup-u su bila neka od najvećih imena elektroničke scene, kao što su Black Coffee, David Morales, Dam Swindle, Folamour, Kenny Dope, Mr Scruff i Roger Sanchez.

boutique festivali

Na brodu Argonaut održavaju se čuveni boat party-ji po kojima je SuncéBeat festival poznat | Foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

Isplate li se butik festivali?

Dolaskom na SuncéBeat uvjerili smo se u prednosti koje nude boutique festivali. Atmosfera je bila opuštena, svi koje smo upoznali izrazito otvoreni i prijateljski, a osjećali smo se sigurno znajući da ne provodimo vrijeme u gužvama.

Definitivno smo osjetili osjećaj pripadanja zajednici kojeg su organizatori htjeli postići, a odlazeći s festivala razumjeli smo zašto se, kada se obraćaju svojim posjetiteljima, organizatori koriste riječju ‘obitelj’. Ako ste se nakon prošlogodišnje pauze zaželjeli izlazaka, definitivno vam savjetujemo da posjetite neki od butik festivala koji se nude na našoj obali!


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i SuncéBeat festivala