Pretraga

Sve je više ovakvih slučajeva: Što kada inspektori ‘ulove’ maloljetnike u konzumaciji alkohola?

Državni inspektorat, sanitarna i turistička inspekcija tijekom prošlog mjeseca provodili su pojačane inspekcijske nadzore usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. Kako su tijekom prva dva mjeseca ove godine utvrdili 44 takva prekršaja, odlučili su nastaviti s pojačanim nadzorom. Nama su otkrili što se dogodi kada inspektori ‘ulove’ maloljetnike u konzumaciji alkohola kafiću ili klubu.

izlazak mladih u klub, mladi za šankom

Foto: Unsplash

Ugostitelj ne smije uslužiti gosta, odnosno dopustiti mu konzumiranje alkoholnih pića, drugih pića ili napitaka koji sadržavaju alkohol ako procijeni da je gost mlađi od 18 godina, a gost pritom dobrovoljno ne dokaže da je stariji davanjem na uvid neke od osobnih isprava, objasnili su nam iz Državnog inspektorata. Nakon što su u prva dva mjeseca zabilježili čak 44 prekršaja po pitanju prodaje alkohola maloljetnicima, odlučili su tijekom ove godine nastaviti s pojačanim nadzorima.

– Samo u jednoj večeri na području Grada Zagreba obavljeno je 19 inspekcijskih nadzora. U čak sedam nadziranih ugostiteljskih objekata utvrđene su povrede propisa iz nadležnosti navedenih inspekcija, a slijedom čega su poduzete zakonom propisane mjere. Tijekom prošle godine turistički inspektori su u 84 slučajeva utvrdili povredu navedenih odredbi  Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, stoji u priopćenju DIRH-a.

‘Policijski službenici su ovlašteni za legitimiranje osoba mlađih od 18 godina’

Objasnili su nam i kako je na ugostiteljima da procijene imaju li njihovi gosti manje od 18 godina i da im onda mogu odbiti točiti im alkohol ili im čak ne dopustiti ulazak u objekt ako im dobrovoljno ne dokažu da su stariji predočenjem osobne iskaznice. No, što se točno dogodi kada inspektori u kafiću ili klubu ‘ulove’ maloljetnike u konzumaciji alkohola?

– Nadzor nad zabranom usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina turistički inspektori Državnog inspektorata mogu obavljati samostalno ili u suradnji s policijskim službenicima ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, a koji su ovlašteni za legitimiranje osoba mlađih od 18 godina, navode iz DIRH-a.

Izdvojeni članak

U gradu na sjeveru više nećete moći piti alkohol u javnosti niti se družiti na školskom igralištu iza 22 sata

Kazna za ugostiteljske objekte od 331 do 2.654 eura

I dok se za maloljetnu osoba koja je ‘ulovljena’ u konzumaciji alkohola pobrine policija koja može, ali i ne mora biti prisutna u nadzoru, inspektor će novčano kazniti objekt u kojemu je alkoholno piće usluženo maloljetnoj osobi.

– Radi se o iznosu od 331,81 do 2.654,46 eura  za prekršaj pravne i fizičke osobe – obrtnika, a novčanu kaznu od 265,45 do 929,06 eura dobit će odgovorna osoba u pravnoj osobi ako uslužuje, odnosno dopušta konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina u ugostiteljskom objektu ili ako ne istakne na vidljivom mjestu oznaku o zabrani njihovog usluživanja te ako uslužuje alkoholnih pića, druga pića i/ili napitke koji sadržavaju alkohol protivno propisanoj zabrani ili ako uslužuje pića protivno zabrani predstavničkog tijela, rekli su nam iz DIRH-a.

Također, turistički inspektor može pravnoj osobi i fizičkoj osobi – obrtniku naplatiti novčanu kaznu na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 199,08 eura, a odgovornoj osobi u pravnoj osobi u iznosu od 132,72 eura. Ako pak dođe do ponavljanja prekršaja ugostiteljskog objekta koji je već kažnjen za prodaju alkohola maloljetnim osobama, u tom slučaju propisano je da će se pravna osoba i fizička osoba – obrtnik kazniti novčanom kaznom u iznosu od 663,61 do 5.308,91 eura.