Pretraga

Briljantan uspjeh naših učenika: Na velikom natjecanju u Japanu osvojili čak četiri medalje

A- A+

Ovogodišnja 64. Međunarodna matematička olimpijada održana je u Japanu. Učenici koji su predstavljali našu zemlju osvojili su četiri bronce i dvije pohvale. Ekipno je Hrvatska zauzela 52. mjesto u konkurenciji 112 država svijeta, a prvo mjesto osvojila je Kina.

učenici s medaljama s međunarodne matematičke olimpijade i hrvatskom zastavom

Foto: Hrvatsko matematičko društvo

Četiri bronce i  dvije pohvale dobili su naši učenici na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održala u Japanu. Učenica 3. razreda XV. gimnazije u Zagrebu, Lara Semeš te njeni kolege iz iste škole iz 4. razreda, Namik Agić i Janko Bušelić, kao i Stella Čolo iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru, Lovre Pazinović iz III. gimnazije Split i Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin, predstavljali su Hrvatsku na tom natjecanju.

– Ekipu su vodili Borna Vukorepa i Vlatko Crnković. Namik, Janko, Lara i Emanuel su osvojili brončane medalje, a Stella i Lovre pohvale. Ekipno je Hrvatska zauzela 52. mjesto u konkurenciji 112 država svijeta. Prvo mjesto je osvojila Kina, rekli su iz Hrvatskog matematičkog društva.

Izdvojeni članak
međunarodna biološka olimpijada

Povijesni uspjeh naših učenika: Na međunarodnoj olimpijadi ostvarili najbolji rezultat Hrvatske ikada

Natjecanje traje dva dana, a svakog dana učenici rješavaju po tri zadatka: lakši, srednji i teži. Zadaci se zadaju iz četiri područja, algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva.

– Ove godine na Olimpijadi je sudjelovalo 618 natjecatelja, od kojih je samo šest u potpunosti riješilo tradicionalno najteži šesti zadatak. Za zlato je bilo potrebno osvojiti 32 boda, za srebro 25 bodova, a za broncu 18 od 42 boda. Za usporedbu, prošle je godine bio jedan od lakših testova, pa su granice za medalju bile redom 34, 29 i 23 boda. Naši učenici su ukupno osvojili 103 boda, poručili su iz HMD-a.

U našoj ‘Alumni‘ bazi podataka, koja je osvježena novim podacima, možete pogledati imena ljudi koji su dobili Oskar znanja od 2005. godine. Oskar znanja dodjeljuje se za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju te državnom natjecanju glazbe i plesa.