Pretraga

Povijesni uspjeh naših učenika: Na međunarodnoj olimpijadi ostvarili najbolji rezultat Hrvatske ikada

A- A+

Hrvatski učenici na međunarodnoj biološkoj olimpijadi osvojili su srebrnu i brončanu medalju. Na olimpijadi natjecalo se oko 300 učenika iz 79 zemalja, a ovo je do sada najbolji rezultat naših učenika na tom natjecanju. Učenike su za olimpijadu pripremali djelatnici PMF-a.

međunarodna biološka olimpijada

Međunarodna biološka olimpijada | foto: PMF

Naši su učenici osvojili srebrnu i brončanu medalju na 34. međunarodnoj biološkoj olimpijadi koja se održala u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Hrvatsku su predstavljali učenici XV. gimnazije Zagreb Lovro Mirković i Robert Markulin, učenik III. gimnazije Split Mario Vrdoljak te učenica I. gimnazije Varaždin, Vanda Vrček.

– Hrvatski učenici na ovom su natjecanju ostvarili izvrstan uspjeh u konkurenciji 300-tinjak učenika iz 79 zemalja svijeta pri čemu je učenik Lovro Mirković osvojio srebrnu, učenik Mario Vrdoljak brončanu medalju, a ostalo dvoje učenika, Robert Markulin i Vanda Vrček primili su priznanje za izvrstan rezultat, takozvani ‘merit’, poručili su s Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

Izdvojeni članak
Učenici koji su osvojili srebrne i brončane medalje na Prirodoslovnom natjecanju Europske unije u Latviji i učenici na 57. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi

Naklon do poda: Naši učenici tijekom vikenda osvojili čak sedam medalja na dva prestižna natjecanja

Ovo je do sada najbolji rezultat naših učenika na ovom natjecanju. Tijekom natjecanja učenici su rješavali četiri praktična zadatka iz područja biokemije, bioinformatike, ekologije i molekularne biologije biljaka te dva teorijska testa. Svaki taj test trajao je tri sata.

– Učenike su za natjecanje pripremali djelatnici Biološkog i Kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu, a u pratnji učenika su na natjecanje putovale Andreja Lucić i Petra Cvjetko s Biološkog odsjeka PMF-a. Tijekom boravka u UAE učenici su posjetili Dubai i Abu Dhabi, upoznali se s tehnološkim dostignućima u Muzeju budućnosti i imali se priliku družiti s vršnjacima iz cijelog svijeta, zaključili su sa zagrebačkog PMF-a.