Pretraga

Capakova zamjenica sad kaže da će najesen, ako bude trebalo, cijepiti cijele razrede učenika

A- A+

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kaže da se djecu i učenike trenutno ne cijepi organizirano, no ako to bude potrebno, od jeseni će cijepiti i cijele razrede.

ivana pavić šimetin

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)
Foto: Youtube screenshot; HRT OTVORENO

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin gostovala je na N1 televiziji gdje je komentirala aktualno stanje s cijepljenjem, kao i planove nakon ljeta. Apelirala je na ljude koji čekaju jesen da se cijepe kazavši kako će tada, ako dođe četvrti val, biti prekasno jer neće biti zaštićeni. dotaknula se i cijepljenja djece, kaže kako je trenutno preporuka da se cijepe djeca od 12 godina i starija i to samo ako imaju kronične bolesti, odnosno ako u kućanstvu imaju nekog tko spada u rizičnu populaciju.

Ako netko od roditelja ima želju da se njegovo dijete cijepi, istaknula je Pavić Šimetin, a ne spada u ove dvije kategorije, može to učiniti, no zasad se, objasnila je, ne ide u organizirano cijepljenje djece. Prvo, praznici su pa bi dosta teško bilo okupiti djecu i učenika, a razlog leži i u tomu što kod kod djece ili nema simptoma ili su jako blagi te u svijetu ima puno više iskustva u cijepljenju odraslih nego kod djece.

– Do početka godine ćemo sve pripremiti, proučiti literaturu i ako bude nešto organiziranije, to će biti na jesen. Ako će biti pokazatelja da treba cijepiti svu djecu, to će se raditi u školama, s cijelim razredima, kao i sa svakim drugim cjepivom, objasnila je za N1.

Prije gotovo tri tjedna pokušali smo doći do istih informacija. Upit smo poslali zajednički na Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ivanu Pavić Šimetin. Nakon toga stigao je odgovor MZO-a na obe adrese u kojem ističu da će nam to odgovoriti iz HZJZ-a. Potom smo gđi. Pavić Šimetin uputili i SMS u kojem je podsjećamo da smo uputili upit mailom, no nikad nismo dobili odgovor.