Pretraga

Četiri nova elementa periodnog sustava dobila imena

A- A+

Već je poznato kako je sedma perioda periodnog sustava elemenata dobila je četiri nova ‘člana’. Elemente su otkrili američki, japanski i ruski znanstvenici, a do sada su poznati bili jedino njihovi atomski brojevi: 113, 115, 117 i 118. Ovo su prvi elementi dodani u periodni sustav elemenata od 2011., a sada su konačno dobili imena.

Flickr; Chemical Heritage Foundation

Došlo je vrijeme da kemičari promjene periodni sustav elemenata na svojim zidovima. Elementi koji su otkriveni još u siječnju konačno su dobili svoja imena, a preostaje još samo da ih ratificira Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju (IUPAC), piše Iflscience.com.

Četiri nova elementa: Nihonium, Moscovium, Tennessine i Oganesson

Novootkriveni element atomskog broja 113 zvat će se Nihonium (Nh), element atomskog broja 115 Moscovium (Mc), element 117 Tennessine (Ts), a element 118 Oganesson (Og).

Kao što je to tradicija sa svim novim elementima, njihovi otkrivači imenovali su i ove. Nihonium je otkriven u znanstvenom centru RIKEN Nishina Center for Accelerator Science, a ime je dobio po japanskom nazivu Japana – Nihon. Moscovium je, pogađate, referenca na Moskvu, grad u kojem se nalazi institut za nuklearna istraživanja u kojemu je element otkriven.

Tennesine je dobio naziv prema američkoj saveznoj državi Tennessee u kojoj se nalaze laboratorij i sveučilište na kojemu je element otkriven. Posljednji Oganesson dobio je naziv po nuklearnom fizičaru Yuriju Oganessianu koji je vodio istraživanje koje je dovelo do otkrića samog elementa.

Izdvojeni članak

Nije kemija teška

Sedma perioda popunjena

Predsjednik IUPAC-ovog anorganskog odjela, Jan Reedijk u objavi za javnost kazao je kako je zadovoljan imenima.

– Drago mi je vidjeti da su imena specifičnih mjesta i osoba prepoznatljiva u imenima ovih elemenata. U tome se može prepoznati kako je do otkrića dovela internacionalna suradnja, a nova imena čine ta otkrića ‘opipljivima’, kaže Reedijk.

Ovi elementi ne mogu se pojaviti u prirodi i jedino se laboratorijski mogu proizvesti. njihovo postojanje ograničeno je na samo djelić sekunde, što je otežavalo njihovo otkriće.

Periodni je sustav sada potpun, a znanstvenici i istraživači kreću u potragu za elementima izvan sedme periode, u hipotetskim ‘otocima stabilnosti’ gdje postoje teži elementi.
Imena Nihonium, Moscovium, Tennessine i Oganesson trebala bi biti ratificirana u studenom ove godine.

Smještaj novih elemenata označen je žutom bojom