Pretraga

Četiri udruge pokreću kampanju za uvođenje seksualnog obrazovanja u školama

A- A+

Četiri riječke organizacije pokrenule su online kampanju kako bi istaknule važnost uvođenja cjelovite seksualne edukacije u škole. Veći dio učenika i roditelja podržava ovu inicijativu, a kampanja uključuje smanjenje rizika povezanih s destruktivnim seksualnim ponašanjem, odgađanje stupanja u seksualne odnose, smanjenje broja seksualnih partnera te povećanu upotrebu kontracepcije.

seksualno obrazovanje ilustracija

Ilustracija: Unsplash; Malvestida

Riječke udruge PaRiter, ‘LORI’, ‘Delta’ i SOS Rijeka započele su online kampanju pod nazivom ‘Zdrave veze, zdrava budućnost: cjelovitu seksualnu edukaciju u škole!‘ kako bi istaknule nužnost uvođenja cjelovite seksualne edukacije u školski sustav. Kampanja se temelji na rezultatima istraživanja provedenog prošle godine, koje podržava činjenicu da cjelovito seksualno obrazovanje ima ključnu ulogu u formiranju zdravih stavova prema seksualnosti i odnosima.

Istraživanje obuhvatilo je analizu 50 kurikula u osnovnim i srednjim školama te anketno ispitivanje koje je uključilo 232 odgojno-obrazovna djelatnika, dok je također provedeno sedam fokusnih grupa i četiri intervjua s nastavnicima, učenicima i roditeljima. Rezultati pokazuju da učenici i roditelji smatraju kako bi cjelovita seksualna edukacija trebala biti zaseban predmet u školama. Također, utjecaj cjelovite seksualne edukacije na djecu i mlade očituje u smanjenju rizika vezanih uz destruktivno seksualno ponašanje, zabilježenim kasnijim stupanjima u seksualne odnose, smanjenju broja seksualnih partnera i povećane upotrebe kontracepcije.

Izdvojeni članak
naranča

[Zadatak dana] Vrijeme je za malo seksualnog obrazovanja: Većina ne zna odgovor na ovo pitanje

Cjelovita seksualna edukacija temelji se na znanstvenim činjenicama o ljudskoj seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, nudeći mladima točne i relevantne informacije uz poštovanje različitih svjetonazora. Osim toga, promiče pozitivne vrijednosti poput poštovanja, inkluzije, nediskriminacije i jednakosti, te potiče kritičko razmišljanje i odgovorno donošenje odluka. Ova kampanja pozdravlja inicijativu Grada Rijeke o uvođenju Zdravstvenog odgoja kao izvannastavne aktivnosti kako bi osigurala pravovremene i provjerene informacije mladima o cjelovitoj seksualnoj edukaciji.

Udruge pozivaju javnost da podrži kampanju putem društvenih mreža i sudjeluje u dijalogu o važnosti cjelovite seksualne edukacije u školama, koristeći hashtag #zdraveveze. Kampanja je podržana financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.