Pretraga

CEU odgovorio Orbanu: ‘Ukidanje rodnih studija brutalno je uplitanje u obrazovanje bez ikakve ozbiljne analize’

A- A+

Pisali smo kako je mađarski premijer Viktor Orban nedavno izvršio novi udar na visoko obrazovanje. Njegova je vlada predložila izmjene zakona koje bi dovele do ukidanja rodnih studija na visokim institucijama. CEU, kao jedna od visokoobrazovnih institucija koja na diplomskoj razini nudi rodne studije, odgovorila je Orbanovoj vladi i istaknula kako bi ukidanje tog smjera bilo pogubno za Mađarsku. Istovremeno, ističu, to bi predstavljalo brutalno uplitanje u obrazovanje ministarskim dekretom, bez ikakvih konzultacija i ozbiljne analize.

Central European University
Foto: Duje Kovačević

Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), odveć poznato kao trn u oku mađarskog premijer Viktora Orbana, još se jednom (in)direktno našlo na udaru politika mađarske vlade. Nakon što je nedavno predložena izmjena zakona koja bi onemogućila izvođenje rodnih studija, koje osim ELTE-a na diplomskoj razini nudi i CEU u Budimpešti, vodstvo Sveučilišta odlučilo je iskazati svoje mišljenje.

Veliki gubitak za Mađarsku i Europsku uniju

Izdvojeni članak

Mađarska vlada opet povlači radikalne poteze: Ukidaju rodne studije jer su ‘ekonomski neoodrživi’ i ‘iracionalni’

Vodstvo CEU-a osuđuje prijedlog o ukidanju rodnih studija u Mađarskoj, a u svojem pismu, koje javno objavljuju, ističu kako bi takav korak bio iznimno poguban za Mađarsku, ali i cijelu Europsku uniju.

– Ukidanje rodnih studija zadalo bi ogroman udarac našem sveučilištu, naštetilo bi interesima mađarskog visokog obrazovanja te oduzelo mađarskim istraživačima i nastavnicima međunarodne resurse, što bi dodatno naštetilo i ugledu zemlje, ističu u pismu.

U svojem mišljenju ističu i detalje o cijenjenosti stručnjaka koji specijaliziraju u rodnim studijima te napominju kako nisu samo akademski krugovi oni koji rodne studije drže ozbiljnim i vrijednim područjem.

– Rodni studiji nisu na visokoj cijeni samo u akademskoj zajednici, već i u privatnom sektoru. Osiguravanje jednakosti spolova shvaća se veoma ozbiljno u Europskoj uniji, a velike korporacije sve više smatraju da je zagovaranje ravnopravnosti spolova ekonomski razborito te u skladu s njihovim ciljevima, stoji u jednom dijelu mišljenja.

Cijelo mišljenje CEU-a upućeno mađarskoj vladi na engleskom jeziku možete pročitati u dokumentu ispod:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download