Pretraga

Mađarska vlada opet povlači radikalne poteze: Ukidaju rodne studije jer su ‘ekonomski neoodrživi’ i ‘iracionalni’

A- A+

Ovoga tjedna mađarska su sveučilišta dobila 24 sata da se izjasne o novoj legislativi. Zahtjev su uputili Ministarstvo ljudskih resursa i Ministarstvo pravde, a novi amandmani tiču se zabrane izvođenja rodnih studija u budućnosti. Uzmemo li u obzir harangu koju premijer Viktor Orban već više od godinu dana vodi protiv Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU), na kojem se među ostalim studiraju i rodni studiji, ovo postaje još samo jedan dio slagalice udara mađarske vlade na akademiju. Osim CEU, ovom bi legislativom bilo pogođeno još ELTE sveučilište u Budimpešti, prenosi Hungarian Free Press.

Mađarski premijer Viktor Orban
Foto: Pixabay

Prema napisima mađarskih medija, nastavnici su dobili 24 sata da se izjasne o novim zakonskim odredbama koje bi zabranile izvođenje rodnih studija u budućnosti. Osim CEU-a, s kojim mađarski premijer Viktor Orban vodi otvoreni rat već gotovo godinu i pol dana, novim bi propisima bilo pogođeno još jedno cijenjeno sveučilište – ELTE – također u Budimpešti. To su jedine dvije obrazovne institucije u Mađarskoj koje nude diplomske smjerove rodnih studija.

Važno je naglasiti da CEU, kao sveučilište akreditirano i u Mađarskoj i u SAD-u, dodjeljuje mađarske i američke diplome. Američke diplome ovom odlukom neće biti zahvaćene, no bilo tko tko želi dobiti zvanje nakon studiranja rodnih studija, u Mađarskoj to više neće moći.

Odjel za rodne studije na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU)

‘Rodni studiji ekonomski su iracionalni’

Kako su rekli iz Ministarstva ljudskih resursa, uopće nemaju interesa za održavanjem rodnim studija u Mađarskoj. Taj studij smatraju ‘ekonomski iracionalnim’, a dodatno ističu da ne smatraju kako studentima nudi korisno znanje već služi u druge svrhe.

Izdvojeni članak

I Mađari prosvjeduju zbog reforme obrazovanja: ‘Tražimo manje slijepog učenja činjenica, a više kreativnosti i kritičkog mišljenja’

Osim toga, nadodaju i da diplomski smjerovi rodnih studija zapravo oduzimaju prijeko potrebne resurse drugim smjerovima i narušavaju ekonomsku stabilnost sveučilišta. Te su izjave zanimljive posebno uzevši u obzir kontekst da u pisanim odredbama zakona nema nikakvog objašnjenja za sprječavanje daljnjeg izvođenja rodnih studija.

– Podučavanje rodnih studija oduzima resurse od drugih disciplina i ugrožava stabilnost sveučilišta. Državno financirana sveučilište to trebaju uzeti u obzir, jer kao visokoobrazovne ustanove upravo pokušavaju uskladiti svoje programe sa stvarnom potrebom tržišta, rekli su iz Ministarstva.

Prijašnji napadi na rektora ELTE-a zbog uvođenja rodnih studija

Nije ovo prvi puta da neke istaknute javne ličnosti ili poliitčke figure u Mađarskoj progovaraju protiv rodnih studija. Laszlo Nacsa, predsjednik udruge mladih demokršćana (IKSZ), ove je godine poslao otvoreno pismo rektoru sveučilišta ELTE-, Dr. Mezeyu Barni, napadajući ga zato što je to sveučilište uvelo rodne studije na diplomskoj razini, piše HVG.hu.

Između ostalog, u pismu ističe kako je iznenađen time što ELTE, kao prominentno i respektabilno sveučilište čiji su bivši studenti cijenjeni odvjetnici, političari i znanstvenici, pokreće rodne studije.

– Nesretni smo što sveučilište ne želi ostati vjerno svojoj povijesti stvaranja vrijednosti, jer kao što vidimo, krenulo je niz padinu. A vi, uprava, odlučili ste da za mađarsko društvo od tog sveučilišta nema dobiti. Ne mislimo da Mađarska može priuštiti taj luksuz da kao neke skandinavskih zemalja stalno napominje da je najvažniji od njihovih školskih predmeta onaj o znakovima u WC-u i stvaranje što više neutralnih igračaka i udžbenika kako bi se spriječile nezgode koje bi utjecale na na to da se njihovi malih dječaci i djevojčice dovedu u vezu s vlastitim spolom, ističe u pismu.