Pretraga

Čime se točno bave ferovke? Doznajte na besplatnim radionicama programiranja

A- A+

Stereotip da su računala nešto čime se bave samo muškarci još uvijek je prisutan. Fakultet elektrotehnike i računarstva se priključio ustanovama koje djevojkama približavaju IT sektor i potiču ih da izaberu zanimanje upravo u tom području. Povodom Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u organiziraju radionice programiranja koje pokazuju koliko računarstvo može biti zabavno.

Foto: Pixabay

‘Proljetni BIND – budi inženjer(ka) na dan’ je radionica za djecu osnovnih škola od 1. do 8. razreda. Radionice su prilagođene raznim uzrastima te će najmlađi programirati animacije, odnosno jednostavne igrice u programskom jeziku Scratch. Tema je utjecaj klimatskih promjena na životinje gdje će polaznici pomoći pčelici da opraši sve cvjetove i izbjegne štetne tvari.

Oni malo stariji od 4. do 6. razreda će saznati kako programirati Lego robota. Naučit će kakve veze imaju roboti i istraživanje svemira, te kako se roboti kreću u prostoru i kako obavljaju motorne vještine poput prikupljanja predmeta.

Učenici 7. i 8. razreda naučit će sve o semaforima na Croduino radionici na temu prometa. Naučit će kako funkcionira signalizacija svjetlima te kako rade zvučni signali na pojedinim semaforima.

Međunarodni dan djevojčica u ICT-u slavi se od 2011. godine, a cilj mu je podići svijest o rodnim razlikama u svijetu tehnologije te potaknuti djevojčice i djevojke da odaberu zanimanje na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Radionica će se održavati na FER-u (prostorije A109 i A110) u subotu 30.4. u terminima od 10, 12 i 14 sati. Osim sudjelovanja u radionicama, moguće je i samo doznati čime se točno bave FERovke. Možete ih posjetiti u zabavnoj sobi (A111) od 10 do 16 sati. Broj mjesta je ograničen, pa se zainteresirani pozivaju da se što prije prijave u željenom terminu. Prijaviti se može putem linka:

10:00-11:30 – https://forms.gle/ETiPCyBNYqRHNxu39

12:00-13:30 – https://forms.gle/J5ssnYNw31U4XMwc7

14:00-15:30 – https://forms.gle/YWQ4JBZPvTCfeFNr7