Pretraga

Čipirali učenike, a oni koji su se usprotivili izbačeni iz škole

A- A+


Izdvojeni članak

Postavili nadzorne kamere u školske svlačionice i toalete

U američkom San Antoniju jedna srednja škola pokrenula je čipiranje svojih učenika. Preko takozvanog RFID čipa koji se nalazi u kartici koju učenici nose oko vrata, škola nadgleda kretanje učenika skroz dok ne dođu doma. Prati se svaki učenikov korak, pa čak i kad on ide na toalet.

Mnogima se to nije svidjelo, međutim nisu se usprotivili već su nosili sa sobom svoje kartice sa čipovima. U taj projekt američka vlada uložila je gotovo dva milijuna kuna, iako je pitanje koliko će djeca biti sigurnija kad su stalno pod nadzorom. Učenicima i roditeljima smeta što zbog odašiljanja signala s čipova, i kriminalci mogu lakše doći do djece.

Učenica osjetila čipiranje kao napad na vjerska uvjerenja

Ovom najnovijem potezu čipiranja djece usprotivila se Andrea Hernandez, srednjoškolka koju je jako zasmetalo nošenje čipa.
– Osjetila sam to kao napad na moja vjerska uvjerenja, kazala je Andrea za BBC i dodala kako je ovo napad na njenu privatnost i druga prava.

Andrea smatra da je to napad na njena vjerska uvjerenja jer je nošenje čipa usporedila s proročanstvom iz Otkrivenja Novog zavjeta, gdje stoji kako će jednom svi podanici ‘Zvijeri’ morati nositi brojeve.

Kriminalci i pedofili preko signala mogu slijediti učenike

Zbog ovih razloga Andrea je odbila biti čipirana, odnosno nositi svoju čip karticu sa sobom. Zbog toga ju je škola odlučila ispisati i poslati u drugu školu. Također joj je uskraćeno sudjelovanje u školskim izborima.
Srednjoškolka je na to reagirala te se obratila sudu, pa je odlukom suda ponovno vraćena u svoju školu. Trenutno traje sudski spor protiv škole, a Andrea će do završetka spora biti u svojoj matičnoj školi iz koje je prvotno izbačena.

Mnogi učenici su se bunili jer se novac namijenjen obrazovanju koristi za nadzor učenika. Radi se o iznosu od 1,7 milijuna dolara kojim SAD implementira projekt čipiranja svojih učenika u 112 škola u Texasu.

Također napominju kako će se zbog čipova osjećati još neisgurnije, jer i kriminalci i pedofili sad mogu pokupiti signal učenika i napasti ih.