Pretraga

Crkva poručuje: Ovo su simboli koji mlade vode u zlo

A- A+

Diljem Hrvatske u crkvama su proteklih dana izloženi zanimljivi plakati koje vjernike pitaju Znaš li što nosiš?, prenosi Glas Slavonije. Na plakatima je prikazano gotovo dvadeset simbola, popularnih među mladima koje crkva smatra (neo)poganskim. Na crnoj listi su se našli djetelina s četiri lista, yin-yang i mnogi drugi, a neko od njih s objašnjenjima autora fra Josip Blažević inače ravnatelja Centra Hrvatski Areopag i fra Ivan Brdarić, urednik Veritasa.

A u krugu (anarhija) predstavlja pobunu protiv autoriteta, a u okultizmu simbolizira kaos po sotonskom načelu čini što te volja.

Neronov ili Petrov križ se pojavio se u doba hipija, a predstavlja utopijsku nadu. Popularan je među poklonicima heavymetal muzike.

Pentagram s dva kraka prema gore simbolizira sotonu, a s jednim vjeru u prirodu. Služi za prizivanje duhova i koristi se u magijskim obredima.

Tursko ili grčko oko je talisman od plavog stakla. Popularan je kao sredstvo zaštite od zlog oka.

Ankh je drevni egipatski simbol plodnosti i vječnog života. Također je poznat je i kao ključ života, a popularan je među suvremenim vješticama.

Podrijetlo vjerovanja da slon donosi sreću potječe iz hinduizma gdje su poštovana božanstva imala glavu slona, Ganeša, a svijet počiva na leđima slona Mahapudma koji stoji na kornjači. Vještice ga koriste kao sredstvo protiv uroka.

 Ying-yang predstavlja dualističko počelo suprotnosti sila prirode koje se dopunjuju. Danas ga slavi New Age. 

Prema nekim vjerovanjima konjska potkova prikucana na kućna vrata može donijeti sreću.

Sunce sa 13 krakova je neopoganski talisman okultnog saveza koji je osnovao Ivica Prokić, a nastavio Josip Grbavac Braco.
Svastika datira iz doba neolitika. Najpoznatija je po upotrebi u Hitlerovoj nacističkoj Njemačkoj, a danas je koriste ekstremisti i neonacisti.

Horusovo oko je egipatski talisman koji se koristi za zaštitu od uroka. Desno simbolizira sunce, a lijevo mjesec.

Na anđeoskom je talismanu tekst napisan magijskim pismom. Koriste se kao anđeoske kartice, a šire djelovanjem okultnih bratstava.

Djetelina s četiri lista, prema pučkom vjerovanju, poznati je folklorni srećonosac. Koristi se za ljubav i vidovitost, a protiv groma i uroka. Donosi sreću samo ako se pronađe u prirodi ili ako je netko pokloni. Prvi list simbolizira nadu, drugi vjeru, treći ljubav, a četvrti sreću. Biblijom nadahnuta legenda pripovijeda da je Eva, kad je napuštala raj sa sobom ponijela djetelinu s četiri lista. Druidi (starokeltski svećenici) vjerovali su da djetelina s četiri lista ima magijska svojstva, a jedno od njih je da svako tko pronađe takvu djetelinu, dobiva sposobnost vidjeti zla bića, kao što su veštice i đavoli.

Atlanta prsten je star 4000 godina, a prodaje se kao zaštita od negativnih zračenja i uroka.

Ovaj se plakat ograničio na one najučestalije u kršćanskim zajednicama. Ideja je proizašla iz sličnih projekata koji se već neko vrijeme provode u Poljskoj i SAD-u. Također, u planu je stvaranje knjige s preko 100 ovakovih simbola.

A kao što autori ovog projekta otkrivaju za Jutarnji list, zlo nije u simbolima već u duhovnoj stvarnosti na koju upućuju. Te za kraj poručuju da svaki od njih ukoliko se upotrijebi na krivi način može osloboditi zvijer.