Pretraga

Dečki stupaju u spolni odnos zbog tjelesnih potreba, cure zbog zaljubljenosti

A- A+


Izdvojeni članak

Kako i gdje tinejdžeri uče o seksu

Rasprave o uvođenju zdravstvenog odgoja i dalje su aktualne, a na nedavnom predavanju o spolnosti hrvatski seksolog Aleksandar Štulhofer istaknuo je kako hrvatski tinejdžeri ne stupaju prerano u spolne odnose. Također napominje da bi se uvođenjem zdravstvenog odgoja moglo i kod nas ponoviti njemačko iskustvo, gdje su tinejdžeri u visokoj mjeri počeli koristiti kontracepciju zahvaljujući zdravstvenom odgoju.

Hrvatski tinejdžeri ne ulaze prerano u spolne odnose, već im u prosjeku pristupaju sa 17 godina, odnosno tinejdžerice sa 17, 5 godina. Ovo su rezultati istraživanja koje je provedeno između 2005. i 2010. Godine, a na predavanju o spolnosti ih je izložio jedan od autora kurikuluma zdravstvenog odgoja, Aleksandar Štulhofer.

Izdvojeni članak

Iza pozornice: Seksualne igrice u školi

Na razmišljanja o seksualnim odnosima ne utječe religioznost

Iako su rezultati posljednjih istraživanja o seksualnim navikama mladih Hrvata stari dvije godine, podaci i dalje izazivaju interes javnosti.
U jeku rasprava o zdravstvenom odgoju, na stavove većine ljudi, tj 80 posto osoba ne utječe religioznost. Kod malog broja žena i djevojaka na stav o seksu vjera ima utjecaj, no one također većinom ne čekaju brak kako bi stupile u spolni odnos.

– Postojao je samo mali efekt religioznosti kod iznimno religioznih djevojaka, koje su nešto kasnije, ali još uvijek prije ulaska u brak, stupale u seksualne odnose, ispričao je poznati hrvatsi seksolog Aleksandar Štulhofer na nedavnom predavanju o spolnosti.

Cure zbog zaljubljenosti, dečki zbog tjelesnih potreba

Mladima su dominantni izvori informacija o spolnosti prijatelji i televizija, no uvođenejm zdravstvenog odgoja to bi se trebalo promijeniti.
Prosječne godine za prvi spolni odnos su 17, a razlozi su obično za djevojke zaljubljenost, a za mladiće tjelesne potrebe.

– Tu ne opažamo nikakav trend onoga što ljudi zapravo pretpostavljaju, da postoji sve ranije ulaženje u seksualne odnose kod mladih, istaknuo je seksolog Štulhofer, prenosi dnevnik.hr.

Ukoliko će se u Hrvatskoj ponoviti njemačko iskustvo, mladi bi zbog zdravstvenog odgoja mogli kasnije stupati u spolne odnose. Također, visokih 92 posto njemačkih tinejdžera koristiti kontracepciju prilikom spolnog odnosa.