Pretraga

Grad Zagreb planira uvesti seksualno obrazovanje u sve osnovne i srednje škole

A- A+

Seksualno obrazovanje u hrvatskim se školama uči jako zastarjelo. U Zagrebu je ovom sadržaju posvećen samo jedan školski sat godišnje, upozoreno je na okruglom stolu ‘Trebaju li djeca o seksu učiti na nastavi ili na greškama?’. Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), navela je da Grad Zagreb šuti o uvođenju seksualnog obrazovanja te odbija govoriti o konkretnim datumima. No, potom je zagrebački pročelnik za obrazovanje, Luka Juroš, najavio da se od iduće školske godine planira uvesti ovo obrazovanje u zagrebačke škole. Ali, upozorio je da se taj rok ne bi smio ‘uzeti zdravo za gotovo’.

dijete sa skicom maternice i odrasla osoba koja drži pakete kondoma

Foto: Pexels

Iako je Grad Zagreb dao ‘verbalnu podršku’ uvođenju seksualnog obrazovanja u zagrebačke škole, u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), ocjenjuju to polovičnim potezom. Jedan je to od zaključaka okruglog stola ‘Trebaju li djeca o seksu učiti na nastavi ili na greškama?’, koji se održao u sklopu kampanje #Zaštošutimo 3.0 ovog petka zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije.

Visoke stope seksualno riskatnog ponašanja: Samo jedan školski sat posvećen seksualnosti

Na događaju su raspravljale stručnjakinje povezane s područjem seksualnosti djece i mladih. Istaknuta je i nedavna studija o seksualnom ponašanju mladih gdje je utvrđeno da su ‘razine rizičnog ponašanja već 15 godina razmjerno visoke’. Više od polovice mladih je doživio neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskim vezama, a u zagrebačkimosnovnim i srednjim školama svega jedan školski sat godišnje posvećen je seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Kako je upozorila stručna suradnica CESI-ija. Nataša Bijelić, djeca i mladi nemaju vremena čekati konkretne poteze vladajućih.

– Umjesto otezanja i ograđivanja, tražimo od Grada Zagreba rokove za formiranje stručne radne skupine koja će odmah krenuti s izradom kurikuluma i točnim datumom uvođenja istog u škole. Nastavit ćemo aktivno pratiti njihov rad te inzistirati na sveobuhvatnoj školskoj seksualnoj edukaciji utemeljenoj na znanstvenim činjenicama, poručila je Bijelić.

Izdvojeni članak
kondomi na štriku zakvačeni s kvačicama

Naše školstvo u jednom je segmentu potpuno iznevjerilo mlade: ‘Tvrdio je da sam HPV dobila obiteljski’

Grad Zagreb planira spolni odgoj iduće školske godine?: ‘Nemojte to uzeti zdravo za gotovo”

CESI je istaknuo i da je zagrebačka gradska vlast najprije šutjela o ovoj temi, a potom odbila dati konkretne datume provođenja seksualnog obrazovanja. No, na okruglom stolu je sudjelovao i pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje, sport i mlade, Luka Juroš.

– Ono što će Grad Zagreb napraviti i prezentirati prije ljeta je sveobuhvatni program u osnovnim i srednjim školama vezan za zdravlje. On će uključivati seksualno i spolno obrazovanje te povezane teme, ali i ostala pitanja koja su struka i mladi identificirali kritičnima za pitanje zdravlja djece i mladih. Prije ljeta ćemo ga predstaviti, a onda početi i raditi. Ako sve bude kao što je planirano, to bi bilo sljedeće školske godine. No, nemojte to uzeti zdravo za gotovo jer moramo predstaviti cjelokupni plan, poručio je Juroš.

Izdvojeni članak
seksualno obrazovanje ilustracija

Četiri udruge pokreću kampanju za uvođenje seksualnog obrazovanja u školama

Konzervativni pristup spolnim temama bez načela ljudskih prava: ‘Nužno je da djecu netko tome nauči’

No, za sada se o seksualnom odnosu u hrvatskim školama uči jedino kroz međupredmetnu temu ‘Zdravlje’, gdje se ovoj temi i reproduktivnom zdravlju, upozoravaju iz CESI-ja, pristupa na zastarjeli način. Izostavljaju se teme rodnih stereotipa, ravnopravnosti, uvažavanja različitosti te poštivanja postavljenih granica. Upravo zato jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja trenutno podržava ovaj pristup, iz CESI-ja ističu da gradovi ovdje mogu napraviti pozitivne promjene.

– Djeca nisu usvojila temeljne koncepte jer ih nisu imala gdje usvojiti. Seksualna edukacija se temelji na načelima ljudskih prava: pristanak, poštivanje, prepoznavanje emocija. Onda se te teme mogu obraditi lakše u online svijetu. Nužno je da djecu netko tome nauči, da ih ne puštamo same da se snalaze online, poručila je na okruglom stolu Tea Čičić, stručna suradnica i socijalna radnica u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu.

Izdvojeni članak
kondom

[Zadatak dana] Znate li za koju je spolno prenosivu bolest karakterističan ovaj simptom?

Europsko vijeće: ‘uskraćivanja informacija o ljudskoj seksualnosti kršenje je dječjih prava’

Kao što smo ranije pisali, o važnosti cjelovitog seksualnog obrazovanja djece i mladih, još prije četiri godine je govorila i Dunja Mijatović, donedavna povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe. Upozorila je i da je ‘uskraćivanje pouzdanih, znanstveno utemeljenih i sveobuhvatnih informacija o području ljudske seksualnosti teško kršenje dječjih prava’ te su takvi sadržaji u europske školske programe prvi put uvedeni 1970. godine.

Uz to, mnoge su članice Vijeća Europe napravile značajan napredak glede ovih pitanja u posljednjim desetljećima. Ne samo u biološkom smislu, već se mlade obrazuje o ravnopravnosti spolova, njihovim pravima, te uz objašnjenja što je to seksualna orijentacija, rodni identitet i kako se grade zdravi odnosi.

– Edukacija o seksualnosti u školama danas je sve neophodnija jer djeca u većini slučajeva dobivaju informacije na drugi način, posebno putem Interneta i društvenih medija. Iako mogu biti korisni i prikladni te točan izvori informacija, oni također mogu prenijeti iskrivljenu sliku seksualnosti i biti manjkavi u informiranju o emocionalnim aspektima seksualnosti i pravima. Putem web stranica ili društvenih medija djeca također mogu pristupiti znanstveno netočnim informacijama, primjerice u vezi s kontracepcijom, istaknula je ranije Mijatović.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem