Pretraga

Definitivno nam nema spasa: U škole irskog Corka upisano više đaka iz Stilja nego u školu tog sela

A- A+

Broj upisanih učenika u novu školsku godinu možda je najbolji pokazatelj demografske katastrofe s kojom se Hrvatska suočava. Problem sa sve manjim brojem učenika imaju i u Osnovnoj školi Vrgorac i Srednjoj školi Tin Ujević, u koje je upisan najmanji broj učenika ikada. Još više zabrinjava činjenica što je u škole irskog Corka upisano više đaka iz Stilja, nego u škole tog sela.

foto: Pixabay.com

Kako piše Dnevnik.hr, Osnovna škola Vrgorac u novu školsku godinu ulazi s ukupno 566 učenika. Lani ih je lani bilo 585, a godinu ranije 621. Utjecaj je to migracija ne samo prema većim hrvatskim gradovima, već i Irskoj i Njemačkoj.

Izdvojeni članak

U srednjim školama prazno ostalo preko 6.000 mjesta: Otkrivamo u koju se školu na jesenskom roku upisalo najviše đaka

Tako područne škole Zavojane i Stilja ove godine nisu upisale ni jednog učenika prvog razreda. Istovremeno, u Irskom gradu Cork ima više učenika iz sela Stilja, nego u samom selu. U Corku ih, piše Dnevnik.hr, školu pohađa 11, dok je u Stiljima ostalo sedmero djece.

Osim problema neupisivanja novih đaka, u vrgoračkim školama vlada trend ispisivanja iz škole tijekom školske godine i to zbog iseljavanja u inozemstvo.

Problem ima i Srednja škola Tin Ujević, u koju je ove godine upisan 271, a lani ih je bilo 298. Niti jedan učenik nije upisan u zanimanje mesar, iako je riječ o deficitarnom zanimanju u većini hrvatskih županija, a i domaće mense industrije upisanima nude stipendije.

Podsjetimo za kraj, nakon jesenskog roka upisa u srednje škole, neispunjeno je ostalo preko šest tisuća mjesta, zbog čega je Ministarstvo odlučilo provesti još jedan upisni rok.

Definitivno nam nema spasa: U škole irskog Corka upisano više đaka iz Stilja nego u školu tog sela
Share via
Copy link
Powered by Social Snap