Pretraga

Iako broj maturanata pada, broj upisnih mjesta sve je veći: Ne treba se čuditi što veliki broj mjesta ostane neupisan

A- A+

Već nekoliko godina zaredom imamo sve manje maturanata, ali zato broj upisnih mjesta ne stagnira. Dapače, kvote rastu iz godine u godinu. Posljedično, sve je veći broj mjesta koja ostanu neupisana. I dok se akademske godine 2015./16 za jedno mjesto na fakultetu natjecalo u prosjeku 1,14 kandidata, prošle se godine taj broj pao na 0,82.

Foto: srednja.hr

Prema podacima u Školskom e-Rudniku, u Hrvatskoj se ove godine školuje 29.442 učenika četvrtih razreda iliti 1.263 učenik manje no prošle godine. Uskoro ćemo saznati za koliko će se oni mjesta na fakultetima moći natjecati, no ako se nastavi trend koji traje već nekoliko godina, fakultet će im, zbog manje konkurencije, biti lakše upisati nego njihovim prethodnicima.

‘Ma stavi još koje mjesto…’

Ako pogledamo podatke tijekom proteklih pet godina, u prosjeku svake godine imamo 1.215 učenika četvrtih razreda manje.

Budući da u sustavu postoje i učenici petih razreda srednjih škola (medicinskih) koji također mogu upisati fakultet, i njih smo pribrojili u broj maturanata. Još 2015./16. bilo ih je 1.336, a prošle školske godine ih je bilo tek 956.

Ne opada samo broj maturanata, već, posljedično, opada i broj kandidata u sustavu Postani student. Kandidati su svi koji neke godine žele upisati fakultet, neovisno o tome kada su maturirali (neki su možda pauzirali, neki studirali nešto drugo, itd.) pa je možda bolji pokazatelj odnosa onih koji žele upisati studij i mogućnosti koje im se nude.

Bez obzira na to da i broj maturanata i broj kandidata padaju, broj upisnih mjesta na fakultetima i dalje je u porastu.

Akademske godine 2015./16. bilo je 42.739 kandidata, a natjecali su se za 37.528 mjesta. Omjer kandidata po mjestu bio je 1,14. Prošle godine imali smo 33.267 kandidata koji su se natjecali za 40.590 mjesta. Omjer kandidata po mjestu pao je na 0,82.

Praznih mjesta sve je više

Raste, dakako, i broj neupisanih mjesta. S 4.310 koliko ih je ostalo 2015./16. naredne je godine pao na 2.417 da bi potom krenuo strelovito rasti. Lani je, podsjetimo, na fakultetima ostalo 11.341 neupisano mjesto.

Stvar je jasnija kada se prikaže na grafu.

izvor: ŠeR/MZO, NCVVO | graf: srednja.hr

No situacija je zapravo i gora.

Podaci se, naime, odnose na sva visoka učilišta koja studente upisuju putem Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta (NISpVU) pa iz Agencije za znanosti i visoko obrazovanje napominju da je stvarni broj neupisanih u stvarnosti još i veći.

– Radi se o ostvarenim pravima upisa, dok brojem upisanih raspolažu sama visoka učilišta. Naime, moguće je da neki od kandidata, iako su ostvarili pravo, u konačnici odustanu od samog upisa, objašnjavaju iz Agencije.