Pretraga

Roditelji prosvjedovali: ‘Jovanović treba biti ministar svoj djeci, ovo je diskriminacija’

A- A+

vrgorac.hr

Roditelji vrgoračkih učenika jutros su ispred SŠTin Ujević održali mirni prosvjed kako bi upozorili na problem nepostojanja javnog linijskog prijevoza za njihove učenike, što znači da učenici neće dobiti subvenciju od 75 posto na prijevoz. Stavovi uprave grada Vrgorca jednaki su roditeljskima, a u MZOS-u tvrde da bi htjeli pomoći, no da ne mogu raditi mimo kriterija Odluke Vlade.

Izdvojeni članak

U Vrgorcu učenici do škole autostopiraju, a MZOS ne traži rješenje

Pedesetak ogorčenih roditelja ispred srednje škole svoje djece u tom malom gradu, pokazalo je svoje nezadovoljstvo vladinom odlukom o subvenciji prijevoza u iznosu od 75 posto. U odluci stoji kako se subvencionira isključivo javni linijski prijevoz, koji za mnoge učenike u tom dijelu ne postoji.

– Djeca nemaju organiziran prijevoz, pa ih mi moramo svaki dan voziti i po 30 kilometara u jednom smjeru, što nam je užasno skupo, kazao nam je Mario Barać, jedan od roditelja.

Osim roditeljskog prijevoza, neka djeca su i autostopirala. No njihovi roditelji nisu oduševljeni time, uplašeni iskustvima otmice Antonije Bilić.

Ministar Jovanović mora shvatiti da je ministar svoj djeci, a ne samo nekima. Ovo je jako ružan primjer diskriminacije, da popust vrijedi za neke, a za neke ne, razočarano je ustvrdio Barać.

Poručio je da će roditelji biti primorani posegnuti za nekim drugim mjerama ukoliko se kroz desetak dana ne riješi ovaj problem. – Znamo da je protiv zakona, ali blokirat ćemo ili školu ili autocestu, vidjet ćemo još. Nadam se da neće doći do toga, ali spremni smo reagirati ako nas ne dožive, zaključio je Barać.

‘Žele zadržati učenike, a izbace ih iz odluke o popustu’

U gradu Vrgorcu kazali su nam da bi se mogao provesti poseban linijski prijevoz, no za to treba proći postupak javne nabave, koji je u tijeku. Čak i kad se to napravi, djeca neće imati subvenciju od 75 posto jer se ne radi o javnom linijskom prijevozu, a to je jedan od kriterija za ostvarivanje tog popusta.

– Cijelo vrijeme pričaju da žele zadržati ljude na ovim zapuštenijim prostorima, a naši učenici nisu čak ni u Odluci Ministarstva, kazao nam je dogradonačelnik Vrgorca, Željko Pervan.

Ministarstvo ih razumije, ali odluka je odluka

No, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ipak tvrde da žele pomoći, ali da je odgovornost na jedinicama lokalne samouprave.

– U slučaju kad bismo mi preuzeli sufinanciranje posebnog prijevoza učenika u Vrgorcu, trošak bi prijevoza za roditelja i dalje bio 25 posto cijene karte, kazali su nam u MZOS-u.

Tvrde da razumiju probleme roditelja srednjoškolaca, no nisu u mogućnosti postupati mimo kriterija koji su utvrđei odlukom Vlade RH.