Pretraga

Dio nastavnika dobit će beneficirani radni staž i ranije će u mirovinu: ‘Naš posao je stresan’

A- A+

U Hrvatskoj zaposleni na određenim radnim mjestima imaju beneficirani radni staž, odnosno staž osiguranja s povećanim trajanjem. Ovim uvjetom mogu ranije otići u mirovinu, a za sada to pravo, među ostalim zanimanjima, imaju policajci, piloti, ribari, ali i nastavnici padobranstva i ronjenja. Upravo su se nastavnici koji rade u obrazovnom sustavu, odnosno učitelji razredne nastave, odlučili pobuniti oko prava na beneficirani radni staž. Kako neslužbeno doznajemo, pravo na beneficirani radni staž će im biti uvaženo i primijenit će se odmah nakon parlamentarnih izbora.

učiteljica u mraku piše po osvjetljenoj ploči markerom

Foto: Pexels

– Ako nastavnik padobranstva, nastavnik ronjenja i nastavnik motornog letenja i zrakoplovnog jedriličarstva mogu imati beneficirani radni staž, zašto ne bismo i mi?, upitala se naša čitateljica koja radi kao učiteljica razredne nastave.

Požalila nam se kako je nakon drame s koeficijentima, kada su stručni savjetnici za trening i obuku konja dobili veći nego nastavnici početnici, odlučila provjeriti koja još zanimanja u Hrvatskoj imaju bolje uvjete rada od njezine struke koja je ionako ‘podcijenjena i nedovoljno plaćena’.

‘Najmanje dvije godine potrebno je dati učiteljima razredne nastave za svaku generaciju prvašića’

Za ovaj je tekst željela ostati anonimna, ali navela je kako smatra da je rad s djecom svake godine sve teži, a posao nastavnika postaje sve nezahvalniji. Istaknula je kako je radila na svim radnim mjestima u školstvu, od prvog do osmog razreda osnovne škole i u srednjoj školi, ali da je daleko najteži posao učitelja razredne nastave. Stoga smatra da bi upravo ti učitelji trebali imati beneficirani radni staž kako bi ranije išli u mirovinu.

– Najmanje dvije godine, ako ne i pet godina, potrebno je dati učiteljima razredne nastave za svaku generaciju prvašića. Naš posao je stresan. Vi ne razumijete koliko je rad s tako malom djecom iscrpljujući, a radimo za crkavicu od oko 1.000 eura. Jedino je dobro što sam s nastavom gotova do 12, nekada 13 sati, ali što će biti kada cjelodnevna uđe u sve škole u Hrvatskoj? Nikakva povećanja plaće ne mogu nadoknaditi to što ja neću više imati slobodnog vremena kao prije, a i ovako ga imam premalo. Do normalne dobi za penziju više ni neću biti sposobna za rad s takom malom djecom, objašnjava nam naša čitateljica i dodaje kako u ovoj ideji nije bila jedina.

Beneficirani radni staž sada će uz policajce i pilote imati i učitelji razredne nastave

Navodi kako su se učitelji razredne nastave organizirali i održali niz sastanaka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te da su se uspjeli dogovoriti za to pravo. Tako će učitelji razredne nastave uz policajce, ribare, operne pjevače, pilote, dimnjačare i kontrolore leta imati beneficirani radni staž te će ranije u mirovinu. Ovo pravo počet će se, kako neslužbeno doznajemo, početi primjenjivati odmah nakon parlamentarnih izbora. No, ostalo je nejasno koliko će staža dobiti po generaciji prvašića.

Inače, beneficirani radni staž, odnosno staž osiguranja s povećanim trajanjem, definira se posebnim Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem. Prema tom zakonu su definirana točna radna mjesta i zanimanja na kojima osiguranici mogu ostvariti sniženje dobne granice za priznavanje prava na starosnu mirovinu te ostvariti starosnu mirovinu ranije u odnosu na redovne uvjete propisane Zakonom o mirovinskom osiguranju.

Prvi april! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.