Pretraga

Dobar posao s nabavom školskih e-dnevnika: Naštimali uvjete za točno određenu tvrtku

A- A+

U srbijanske državne škole, s početkom nove školske godine za nekoliko dana, uvodi se velika novost – e-dnevnici. Kako bi ih nabavili i kako bi ih mogli početi koristiti svi profesori, srbijansko Ministarstvo obrazovanja moralo je raspisati javnu nabavu za e-dnevnike. Posao vrijedan 1,6 milijuna eura Ministarstvo je dodijelilo konzorciju u sklopu kojeg se nalazi tvrtka ‘Tesla’, a s kojom je ministar obrazovanja nekoć poslovno surađivao. Osim toga, sami uvjeti javne nabave, tvrde stručnjaci iz Srbije, postavljeni su tako da je samo ‘Tesla’ mogla pobijediti na natječaju.

Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Jedna od glavnih tema mandata srbijanske premijerke Ane Brnabić jest ona o digitalizaciji. Njen kabinet prati sve procese digitalizacije pa je tako u proračunu za ovu godinu osiguran novac za uvođenje projekta e-dnevnika u sve srbijanske državne škole.

Dobar posao na račun uspješnih poduzetničkih dana ministra?

Tijekom protekle školske godine, u školama se provodio svojevrsni pilot-projekt korištenja e-dnevnika, a s početkom nove oni bi trebali ući u sve državne škole. Naravno, potrebno je nabaviti e-dnevnike, a tamošnje Ministarstvo obrazovanja za tu je svrhu raspisalo javnu nabavu.

Izdvojeni članak

U Srbiji organizirali vojni logor za djecu i obučavali ih za borbu: Ministar ga zatvorio zbog moguće zloupotrebe djece

No, novinari KRIK-a, Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, objavili su priču o javnoj nabavi koja je, čini se, bila ‘iskrojena’ za točno određenu tvrtku.

Naime, zagrebačka tvrtka ‘Tesla’ prije nekoliko je godina surađivala sa srbijanskim privatnim školama ‘Ruđer Bošković’, čiji je suvlasnik tada bio današnji ministar obrazovanja Mladen Šarčević. Radi se o tvrtki koja je razvila program za učenje na tablet računalima. Devet mjeseci nakon što je Šarčević postao ministar, ‘Tesla’ je dala srbijanskim školama na korištenje svoj program ‘esDnevnik’ na godinu dana, a sredinom ove godine Ministarstvo je raspisalo javnu nabavu vrijednu 1,6 milijuna za kupovinu elektronskih dnevnika.

 Uvjete nabave ispunjavala samo jedna tvrtka: Ministar tvrdi da nema sukoba interesa

Kako otkriva KRIK, uz pomoć stručnjaka za javne nabave, uvjeti nabave bili su takvi da ih je ispunjavala samo tvrtka ‘Tesla’. Naime, Šarčevićevo ministarstvo tražilo je u natječaju da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem koji je ‘Tesla’ donirao školama godinu dana ranije. Uz to, postavljeni su nerealno kratki rokovi za isporuku e-dnevnika – do početka rujna, a njih može ispuniti upravo i samo ‘Tesla’, koja već ima razvijen takav softver, piše KRIK.

U javnoj nabavi dodani su i posebni uvjeti koji su onemogućili konkurenciji da se javi na natječaj. Stoga rasplet priče ne iznenađuje – na nabavu se javila samo ‘Tesla’, kojoj je u konačnici posao i dodijeljen.

Ministar Šarčević, pak, KRIK-u je rekao da je nabava bila regularna, da ne može govoriti o detaljima jer nabave provodi služba u sklopu njegova Ministarstva, a negirao je i bilo kakav sukob interesa.

 

Dobar posao s nabavom školskih e-dnevnika: Naštimali uvjete za točno određenu tvrtku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap