Pretraga

Ovo smeta mnogim školarcima i roditeljima: Učenik ima ideju kako poboljšati e-Dnevnik

A- A+

Učenik osmog razreda Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora, Josip Tišljar Mataušić na WorldSkills Croatia 2024 natjecanju predstavio je svoju aplikaciju e-Dnevnik Super. Radi se o poboljšanoj verziji e-Dnevnika kojom je želio riješiti probleme koji sami korisnici, učenici i roditelji, imaju s tim sustavom. Jedna od ideja bila mu je ažuriranje novih ocjena svakih 15 minuta do pola sata, što trenutni sustav e-Dnevnika radi jednom u danu i to ujutro. Drugom idejom je najviše osvojio roditelje iz publike, a to je da svaki korisnik e-Dnevnika nove ocjene vidi kao nove jer u trenutnoj aplikaciji, ako učenik otvori nove ocjene prije roditelja, roditelji te ocjene ne vide kao nove.

Josip Tišljar Mataušić na WorldSkills Croatia 2024 prezentaciji o svojoj e-Dnevnik Super aplikaciji

Josip Tišljar Mataušić na WorldSkills Croatia 2024 prezentaciji o svojoj e-Dnevnik Super aplikaciji | Foto: srednja.hr

Iako je tek osmi razred, učenik Josip Tišljar Mataušić iz Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora iza sebe već ima nekoliko razvijenih aplikacija. Na WorldSkills Croatia 2024 državnom natjecanju učenika strukovnih škola predstavio je svoju aplikaciju e-Dnevnik Super kojom je prvenstveno sebi htio olakšati korištenje e-Dnevnika, a zatim i svim ostalim učenicima, ali i roditeljima.

Želi da e-Dnevnik bude samo aplikacija koja će se ažurirati svakih 15 minuta do pola sata

Ideja o aplikaciji e-Dnevnik Super došla mu je u siječnju 2023. kada na njoj počinje intenzivno raditi. Na početku je u svoju aplikaciju uveo računanje prosjeka ocjena koju je CARNET prethodno ukinuo, ali od ove školske godine ponovno i vratio u funkciju originalnog e-Dnevnika.

Josip je, osim računanja prosjeka, na početku htio poboljšati sustav tako da se omogući spremanje više računa što je, kako je naglasio, pomoglo mnogim roditeljima. Kasnije je dodao i funkciju grupiranja izostanaka, a fokus mu je od samog početka bio da e-Dnevnik bude samo aplikacija koja je više prilagođena iskustvu korisnika, ponovno učenika i roditelja.

– e-Dnevnik Super nažalost nije dugo trajao jer, nedugo nakon što je objavljen, izašlo je novo ažuriranje službenog e-Dnevnika te sam smatrao daje postojanje moje verzije e-Dnevnika postalo bespotrebno i da nema više razloga da on postoji. Da sada moram donijetu tu odluku vjerojatno bih ju drugačije formulirao. Neke od neobjavljenih funkcija na kojima sam u svojoj aplikaciji radio bile su obavijesti o novim ocjenama jer, iako ovo običan e-Dnevnik radi, nije idealno jer on to radi samo jednom i to ujutro, a moja ideja je bila da se to radi svakih 15 minuta do pola sata, objasnio je učenik Josip u svojoj prezentaciji.

Izdvojeni članak
Influencerica Glora Berger na WorldSkills Croatia 2024 ispred plakata, druga fotka konobar učenik na natjecanju

Naša poznata influencerica išla je u strukovnu školu, evo što poručuje učenicima prije upisa

Roditeljima i učenicima nove ocjene ne prikazuju se isto, a Josip je osmislio način kako to riješiti

Dodao je i kako bi njegova ideja o ažuriranju tih podataka trošila puno baterije pa je rješenje za taj problem pronašao u svojoj garaži – doslovno.

– Ažuriranje sam mislio raditi na udaljenom serveru. Kada kažem server, zapravo mislim na 32bitno računalo iz garaže koje nam inače služi u slučaju da centralno grijanje rikne, rekao je Josip.

Uz to osmislio je i funkciju koju su roditelji učenika iz publike itekako podržali. Kako je Josip naglasio, u službenoj verziji e-Dnevnika nove ocjene vidi onaj koji se prvi prijavi što nije idealno.

– Ako ja otvorim e-Dnevnik prije svoje mame, ona neće vidjeti nove ocjene kao nove ocjene zato što sam ih ja vidio prvi. Ja sam to mislio unaprijediti na način da na svakom uređaju pratim nove ocjene zasebno. Tako da ako ja otvorim prije svoje mame, ona će također to moći sa svog uređaja vidjeti kao nove ocjene, istaknuo je Josip.

Ovo mu nije prva aplikacija koju se osmislio, a pošto je učenik osmog razreda ove godine upisuje srednju školu te je siguran da će upisati neki smjer mehatronike. Cijelo Josipovo predavanje možete pogledati u videu ispod ili na službenoj YouTube stranici WorldSkills Croatia.