Pretraga

Dok se naši studenti bore protiv klerikalizacije obrazovanja, vani se prosvjeduje protiv ovoga

A- A+

Dok se studenti u Hrvatskoj organiziraju plenume, zauzimaju fakultete i ratuju s upravama, tamo negdje daleko, njihovi vršnjaci imaju potpuno druge brige. To naravno ne znači da drugdje nema revolucionarnog duha, nego da je samo drugačije usmjeren. Studenti  Sveučilišta Columbia u SAD-u tako prosvjeduju zbog postavljanja skulpture koja je po mnogima- preružna.

Yair Haklai – sporna skulptura ispred muzeja u Tel Avivu

Uprava sveučilišta na travnjak ispred knjižnice na kampusu odlučila je postaviti polu-apstraktnu skulpturu kipara Henryja Moorea. Skulptura navodno prikazuje ženu koja balansira na koljenima i jednoj ruci. Velikom pak broju studenata, skulptura je više izgledala kao ‘loše oblikovan pterodaktil’, piše Huffington Post.

Skupina sadašnjih i bivših studenata napisala je, i u sveučilišnim novinama objavila, žestok esej protiv postavljanja skulpture koju su nazvali ‘odvratnom’.

Cijela priča nije stala samo na tome. Uslijedila je peticija protiv postavljanja skulpture, koju je potpisalo 1200 zainteresiranih građana.

Ako ste mislili da je sve ovo dovoljno angažmana oko jedne skulpture, varate se. Pobunjeni studenti organizirali su i mirni prosvjed u kojem su sudionici bili pozvani da sjede na mjestu gdje je planirano postavljanje skulpture. Iako je prosvjed na Facebooku attendalo čak 207 ljudi, fotografije sa samog događaja sugeriraju da se skupila tek šačica studenata.

Cijela priča možda se isprva čini smiješna, ali jedini problem sa skulpturom nije to što je ‘ružna’. Studenti drže da će njenim postavljanjem nestati još jedan dio zelene površine koje na kampusu nedostaje, a pojavile su se i inicijative koje predlažu prodaju skulpture i osnivanje centra za prevenciju silovanja.