Pretraga

Prosvjedi protiv elitizma u Čileu: Srednjoškolci palili prijemne ispite, država ih prekinula

A- A+

Već nekoliko mjeseci u Čileu traju veliki prosvjedi protiv elitizma, a svoj obol sada su im dali i maturanti. Diljem zemlje početkom tjedna održavali su se prijemni ispiti, no državne su ih vlasti prekinule nakon što su srednjoškolci krenuli demolirati ispitne dvorane i paliti ispite. Prosvjednici kažu da se bore za pravedniji obrazovni sustav.

screenshot: Twitter

– Nastavit ćemo se boriti protiv tržišnog obrazovanja i za zemlju u kojoj siromašna i radnička djeca mogu studirati bez konkurencije ili segregacije, napisala je na Twitteru čileanska Koordinacijska skupština srednjoškolaca (ACES).

U Čileu se već mjesecima prosvjeduje protiv elitizma, a svoj obol prosvjedu ovog tjedna dali su i srednjoškolci.

Početkom tjedna, kako javlja Reuters, trebali su se održati prijemni ispiti za 300.000 srednjoškolaca, no oni su prekinuti nakon velikog broja incidenata.


Srednjoškolci su, naime, ili blokirali ulaze u ispitne dvorane ili ih čak krenuli demolirati, paleći pritom same ispite.

Izdvojeni članak

[Foto] Na prosvjedu ‘Hrvatska mora bolje’ osvanula neobična zastava

Pozivajući se na sigurnost srednjoškolaca, osoblja i ispitnih materijala, vlasti su odgodile pisanje ispita na 64 od 700 i nešto ispitnih mjesta.

Prosvjede je organizirao tamošnji sindikat učenika tvrdi da sustav privilegira one koji pohađaju bolje škole, u boljim područjima i imaju bolji resurse za pripremu prijemnih ispita. Kažu da se bore za pravedniji obrazovni sustav. Inače, u Čileu postoji veliki broj privatnih škola i visokih učilišta.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova objavili su kako je, zbog štete i nereda, privedena 81 osoba.

Državni tajnik za obrazovanje Juan Vargas rekao je da će oni koji su pogođeni suspenzijama ispite moći polagati kasnije.