Pretraga

Dokazano kako su pušači gluplji od nepušača

A- A+

Odbacivanje cigarete važna je i teška odluka za svakog strastvenog pušača. Kvalitetnih izgovora dovoljno je za još dva života, a užitak uvlačenja dima izgleda toliko privlačan pa ni saznanje da ćemo u sljedećih četrdeset godina na to potrošiti četvrt milijuna kuna ne zvuči tako ludo.

Za stvaranje ovisnosti o cigaretama potrebno je puno vremena i novca. Oni pametniji uglavnom poslušaju savjete iskusnijih pa ni ne ulaze u taj ‘elitni’ klub pušača.

Uporniji ili tvrdoglaviji, tek što uspiju u svom glupom naumu požele prekinuti lošu naviku koju su uspjeli stvoriti. Ima i onih koji se odmah uvjere kako je to super pa zaključe da za prestankom ni nema potrebe. Znanstvena istraživanja ionako su dosadna za čitanje, osim toga, i njihova baka, koja puši dvije kutije dnevno, živi već 110 godina pa je i to dovoljan dokaz kako su cigarete zapravo zdrave, a priča kako svaka popušena smanjuje život za osam minuta ionako je za malu djecu.

Osim toga, sigurno je samo jedno. Od nečega se mora umrijeti pa se pušačima čini kako ulog od nekoliko stotina tisuća kuna, u četrdeset godina pušenja, nakon kojeg postoji dobra šansa za dobivanje raka pluća ili ‘srčanog’, i nije tako loša investicija. Ako ih ništa drugo do tada ne ubije, barem će znati da su u nečemu uspjeli, a ako se preračunaju pa ih ‘pokosi’ nešto treće, barem znaju da su probali.

Svi ovi investitori sigurno su se razveselili i novom istraživanju, prema kojem čak dvije trećine pušača umire od direktnih posljedica pušenja. Sada je i matematika na njihovoj strani, s obzirom na to kako se prije mislilo da je samo 50 posto šanse. Njihova ulaganja sada izgledaju puno sigurnija.

Izdvojeni članak

Znanstvenici imaju novu teoriju o tome kako pušenje utječe na mozak

Prestanak pušenja proces je koji traje cijeli život

Za one koji su shvatili kako im se to ipak ne isplati počinje doživotna borba. Nakon dugogodišnjeg pušenja stvari više nisu tako jednostavne. Naše
tijelo u nedostatku nikotina ponaša se poput pravog narkomana. Umjesto
da pokaže zahvalnost što smo ga prestali trovati, mozak nam jasno šalje znakove
nezadovoljstva, nelagode i pokušava podmetnuti različite razloge
zbog kojih bi ponovno trebali početi.

Ovaj sukob s vlastitim tijelom proživjeli su skoro svi bivši, ali i i sadašnji pušaći, koji su već više puta neuspješno pokušavali odbaciti cigaretu. Težak sukob izbjegli su samo oni rijetki sretnici, kojima se preko noći zgadi cigareta. Prestanak pušenja za sve ostale je kao životna misija i borba u kojoj se često ne vidi kraj. Odbaciti lošu naviku može se jedino ako se nadmudri vlastiti mozak, a to svakako nije laka zadaća.

Puno jednostavnije je još jednu zapaliti pa s prestankom pričekati do sutra. Upravo tu istu foru mozak je bivšim obožavateljima duhanskih proizvoda, koji pokušavaju prestati, prodao već tisuću puta. I opet će, makar probat će! Ako ne uspije, ima on još karti u rukavu. Neće samo tako odustati od
svoje dnevne doze nikotina, katrana i ostalih dodanih otrova kojima se
poboljšava okus i miris ove biljke.

Izdvojeni članak

[Znanstveni preokret] Pušenje ne uzrokuje nastanak raka

Nakon čvrste odluke tek se kreće prljavo

Kada se suoči s čvrstom mentalnom odlukom kreće prljava igra. Središnji dio našeg živčanog sustava počinje igrati na emocije. Osjećaj teške depresije, vlastito omalovažavanje i zatezanje u prsima proživjeli su samo oni koji su uspjeli napraviti iskorak te su neposlušnom dijelu mozga jasno naznačili kako ovaj puta misle ozbiljno.

Ovu fazu procesa prestanka pušenja vrlo je teško prebroditi, jer intelekt s kojim se borimo predobro nas poznaje pa će izvlačiti i one najdublje komplekse. Sve kako bi zapalili još jednu. I ako uspije opet je ‘na konju’, a sutra će već smisliti neku drugu nepodopštinu ili stresnu situaciju zbog koje ćemo ponovno pokleknuti. Ali tada će mu biti lakše, jer je već pronašao slabu točku naše volje kroz koju uspijeva prodrijeti i već će ujutro imati neki dobar kompromis u ponudi.

Tko se iz depresije izvuče bez ‘dima’ prebrodio je najteže

Nakon ovog silovitog napada dolazi do razvedravanja, međutim, i to može biti još jedna zamka, jer koliko god smo sigurni u svoju odluku, zauvijek će postojati mali djelić koji će se prisjećati lijepih trenutaka koje smo proživjeli sa cigaretom. A svaki strastveni pušač te lijepe i ponekad romantične trenutke sa čikom u ruci proživio je jako bezbroj puta.

Zbog toga, želja za cigaretom može se pojaviti i nakon desetak godina pa ako nismo spremni i na to, već sutradan ćemo, možda i nakon pola stoljeća apstinencije, sjediti za stolom u kafiću i nervozno tražiti konobara da nam napokon donese pepeljaru te ćemo prijatelju objašnjavati teoriju zavjere prema kojoj su se vladari svijeta udružili kako bi običnim ljudima uskratili to zadovoljstvo, koje čak i potiče mozak na bolje funkcioniranje.

A zapravo, stvar je u tome da se želja uvijek vraća pa je potrebno samo svaki put ponovno odlučiti kako ne želite pušiti. Pa za to ne treba biti jako pametan!