Pretraga

[Znanstveni preokret] Pušenje ne uzrokuje nastanak raka

A- A+

Cijenjeni američki znanstveni magazin Science objavio je rezultate istraživanja kojem je glavni zaključak da za nastanak većine vrsta karcinoma nisu uzrok rizici poput pušenja, već se zloćudna bolest javlja slučajnim mutacijama. Ipak, stručnjaci s glasovitog Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu, koji su i proveli studiju navode kako to ni slučajno ne znači da treba prestati težiti zdravom načinu života.

Ugledni američki znanstveni časopis Science, objavio je rezultate istraživanja provedenog na Sveučilištu Johns Hopkins, prema kojem nastanak većine vrsta karcinoma ne uzrokuju rizici poput pušenje, nego se karcinom javlja uslijed slučajnih mutacija stanica u organizmu. No to sada ne znači da treba prestati stremiti zdravom životu, prenosi HTV u Dnevniku.

Izdvojeni članak

Znanstvenici imaju novu teoriju o tome kako pušenje utječe na mozak

Loša sreća najčešći uzrok karcinoma

Peh, odnosno loša sreća najčešći je uzrok karcinoma, odnosno tako barem potvrđuju rezultati spomenutog istraživanja stručnjaka s John Hopkinsa u Baltimoreu.

Oni tvrde da je u 70 posto slučajeva rak posljedica slučajne mutacije stanica. Kako dolazi do tih mutacija, znanost za sada ne zna objasniti. S druge pak strane u 30 posto slučajeva zloćudnu bolest uzrokuju geni i loše životne navike.

– Veoma je važno pokušati promijeniti način života, ako je nešto loše u našoj prehrani ili navikama, jer tako smanjujemo izglede da obolimo od raka. Ipak postoji i loša sreća. nešto što nije naša krivnja i u mnogim slučajevima upravo se to i događa, pojašnjava Cristian Tomasetti, onkolog, a ujedno i član istraživačkog tima.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Brucoši prestaju s tjelovježbom, a počinju s alkoholiziranjem i pušenjem

No zdrav način života prevencija je tek za neka oboljenja

No, kako upozoravaju iz američkog stručnog istraživačkog tima, promjena načina života djelotvorna je u prevenciji samo nekih oblika raka, dok na druge nema nikakav utjecaj.

Tako da ako im se poklope sretne karte, teški pušači neće oboliti od raka, dok će oni kojima je sreća okrenula leđa dobiti karcinom pluća mada nikada nisu zapalili cigaretu.

Treba također napomenuti da istraživanje nije obuhvatilo rak dojke, odnosno najčešću zloćudnu bolest kod žena ni rak prostate to jest drugi najčešći oblik karcinoma kod muškaraca.

Ono što zasigurno ljudi mogu činiti u kontekstu raka, a to savjetuju i stručnjaci su redoviti pregledi. Uz to i dalje vrijedi tradicionalni naputak – prestati pušiti, održavati normalnu tjelesnu težinu i zdravo se hraniti.