Pretraga

Domaća zadaća da ili ne?

A- A+

Učenici osnovne škole Vijenac u Osijeku više neće morati pisati domaće zadaće. Odluka je to njihova ravnatelja Stjepana Sokola.“Mi idemo na to da učenici završe kod kuće posao koji nisu uspjeli dovršiti u školi. Na taj način je postignut cilj da učenici tijekom nastave budu pažljivi i slušaju jer nikome od njih nije u cilju satima istoga dana sjediti kod kuće uz bilježnicu. Osim toga, apsolutno jedinu pravu pomoć, stručnu osobu, oni imaju u školi”, kaže Sokol za Index.hr.

Možda se Sokol ugledao na Fince koji već godinama ne zadaju domaće zadaće. “Na stručnim vijećima posebno se propagiraju domaće zadaće iako ni u jednom pravilniku ne stoji da su obvezne. Ja se toga ne držim pa je bio šok kad sam prije 30 godina roditeljima rekao da djeca neće imati domaću zadaću. U zamjenu su radili na satu neviđenom preciznošću i kvalitetom”, donosi Index.hr.

Je li ukidanje domaćih zadaća u školama pametan potez? Jesu li srednjoškolci dovoljno zreli i ozbiljni da se bez autoriteta pobrinu za svoje dodatno obrazovanje? Autoritet im možda nije ni potreban, a ovo je prvi eksperiment koji to može dokazati ili opovrgnuti. Da li je moguće uz postojeći obrazovni sustav ukinuti zadaće, a da produktivnost učenika ostane na visokom nivou? Očekujemo vaše mišljenje.