Pretraga

Seksualna edukacija u školama – DA ili NE

A- A+

Ovako.. Imam dva pitanja..

1. Da li ste brijale intimne predjele prije prvog seksa?

2. Da li vas je prvi put jako boljelo ili nije bilo strašno?

Imala sam mjesecnicu i prosla mi je jucer, ali danas sam jos stavila onaj dnevni ulozak, za svaki slucaj. I sad sam primjetila da imam nešto SMEĐE na gacicamaa? :O Jel to normalno takvi iscjedak, smeđe boje? :/ Nije to mjesecnica, pa znam razlokovat to. Neznam dal to ima kakve veze, ali nisam imala spolni odnos!! (imam 14 godina…). I ono naravno da se svaki dan tusiram i to sve.. (pa nije zbog nedostatka higijene -.-). Sto mislite,zbog cega je to? I kolio ce trajati…ima neko slicnih iskustva?

Što znači prstenjačenje na suho? Znam što je prstenjačenje.. ovo na suho mi nije jasno, jel to bez lubrikanta ili prek odjeće ili ?? Hvalaaaa.

Samozadovoljavala sam se a ipak mi je kraj mjesečnice. Napravila sam nešto grozno. Mislim da sam se ozlijedila. Samozadovoljavala sam se s bananom. Jednostavno to sam gurnula dole. Nije me boljelo pasalo mi je, jedino sam malo osjetila bol ako bi to dublje gurnula. I znate što se dogodilo, sva sam prokrvavila nenormalno. Kad sam prestala nije ništa boljelo niti mi je pukao himen ( provjerila sam i dalje sam uska). Ali ja i danas jaće krvarim a danas mi to mora prestati pa se brinem. Jesam li se ozljedila? Znam da sam napravila glupost, ali bila sam znatiželjna. Imam dečka i htjela bi to jednom napraviti ali još nisam spremna. Jednu stvar ne kužim, ne boli me ništa ali krvarim i dalje jače. Zašto je to tako?

Ovo su neka od pitanja o kojima tinejdžeri ne znaju a trebali bi znati. Na prvi pogled čine se smiješnima, međutim – samo su pokazatelj neznanja.

Od ovih pitanja, krećemo ka onom važnijem – postoji li potreba za uvođenjem seksualne edukacije u srednje škole? Znaju li adolescenti dovoljno o svom tijelu, o tome na koji način se brinuti o sebi i kako se zaštiti od neželjene trudnoće, bakterijskih infekcija i spolnih bolesti? Koriste li djevojke kontracepciju samo kako bi se zaštitile od akni, a ne od trudnoće u ranoj dobi? 

U čemu leži problem usko vezan uz uvođenje seksualne edukacije u srednje škole?

Kako u Hrvatskoj do sada nije bilo sustavne seksualne edukacije u školama, 2007. godine Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) podigao je tužbu protiv Hrvatske pred Europskim odborom za socijalna prava. Na temelju tužbe Hrvatska je također ukorena zbog homofobnih izjava u udžbenicima biologije koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nakon toga, ti udžbenici su povučeni. 

Još 2009. godine Ministarstvo obrazovanja RH zaprimilo je Međunarodni naputak za seksualnu edukaciju. Sastavio ga je UNESCO, a uznemirio je američke konzervativne udruge. Naime, naputak preporučuje diskusije o homoseksualizmu. Osim toga promovira abortus kao pravo te potiče rasprave o masturbaciji s djecom od 5 godina. Okarakteriziran je kao preeksplicitan za malu djecu. Međunarodni naputak za seksualnu edukaciju nije bilo nužno usvojiti – dokument od 100 stranica služio je kao smjernica koja se može i ne mora prihvatiti i slijediti. Glavni cilj UNESCO–va naputka bio je smanjiti broj oboljelih od AIDS–a, zaraženih HIV–om kao i smanjiti broj neželjenih trudnoća te abortusa.

Reakcije konzervativaca u SAD–u bile su toliko snažne da se UN–ov glavni donor –  Population Fund povukao iz projekta. 

Nataša Bijelić (CESI) tada je rekla kako su takve reakcije na tragu reakcija konzervativno – religijskih krugova kakve smo imali u Hrvatskoj tijekom rasprava o uvođenju znanstveno utemeljene seksualne edukacije u škole. 

Je li je ovo bilo testiranje liberalizacije RH što je sastavni dio demokratske tranzicije države koja se odavno vodi kao takva? Koliku prepreku postavlja Crkva razvoju spolnog odgoja u školama i koliko štete je to izazvalo do sada?

Kontracepcija

Koliko su mladi ljudi upoznati sa zaštitom prilikom spolnog odnosa? Osim neželjene trudnoće, kontracepcija prezervativom ženama može pomoći da se bolje zaštite od spolnih bolesti i raznih bakterijskih infekcija na koje su naročito osjetljive. Kontracepcijske pilule garantiraju ženama zaštitu od neželjene trudnoće visoku čak i do 90%. Međutim, za što ju one najčešće koriste? Djevojke kontracepcijske pilule najčešće konzumiraju kako bi im se popravio ten. Postavlja se pitanje – Je li je važnije zaštiti se od rizične neželjene trudnoće ili pak zaštiti se od akni? 

Koliko se malo zna o kontracepciji pokazuju i poražavajući rezultati istraživanja Neznalice ili znalci: pravo na informiranje o kontracepciji. To je treće višenacionalno istraživanje koje istražuje stavove mladih prema seksu i kontracepciji. Provedeno je 27. rujna kako bi se obilježio Svjetski dan kontracepcije  2011., koji se održava 26. rujna svake godine. Rezultati upozoravaju na alarmantno visoku zastupljenost upuštanja mladih u seksualne odnose bez zaštite te slabo poznavanje učinkovitosti kontracepcije. Problem se javlja i kod izbjegavanja traženja kontracepcije od zdravstvenog osoblja zbog nelagode, ali se također ukazuje i na činjenicu kako mnogi od ispitanika ne mogu računati na seksualnu edukaciju u školama. 

Provedeno istraživanje je izuzetno bitno jer velik broj neželjenih trudnoća, osobito među mladima predstavlja veliki problem širom svijeta. Oko 40% od 208 milijuna trudnoća svake godine u cijelom svijetu dogodi se slučajno. Osim toga jedna od 20 adolescentica svake godine dobije bakterijsku infekciju. 

Rezultati istraživanja pokazali su kako seksualna edukacija u mnogim zemljama nije dostupna, međutim zanimljiv je podatak kako u većini europskih zemalja više od polovice ispitanika ima mogućnost seksualne edukacije. Ponovo se nameće pitanje – što je s Hrvatskom koja već dulje vrijeme teži funkcionirati po europskim standardima?

Tvrtka Bayer HealthCare provela je istraživanje u Hrvatskoj 2010. godine na uzorku od 1000 žena u dobi između 18 i 35 godina. Interesantno je da 82% ispitanica smatra kako bi se seksualna edukacija trebala uvesti u škole.

U čemu je problem?

U konačnici – Kuca li na vrata uvođenje seksualne edukacije u srednjoškolske klupe?

Seksualna edukacija u nekim zemljama, primjerice u Danskoj, egzistira još od 1970. godine. U tim godinama je program spolnog odgoja bio i u planu bivše Jugoslavije, međutim njegova realizacija nije uspjela. 

Prvi udžbenik seksualnog odgoja u Hrvatskoj napisan je čak 1965., međutim, u hrvatske škole još nije uveden kao sastavni dio obrazovnog programa. 

Uvođenje spolnog odgoja u škole najbliže je bilo u vrijeme ministra Dragana Primorca, a nova postava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na čelu s ministrom Željkom Jovanovićem najavljuje da će zdravstveni, odnosno spolni odgoj konačno postati predmet u srednjim školama.