Pretraga

Društvene mreže u problemima: Tužio ih gradonačelnik velikog grada zbog utjecaja na mlade

A- A+

Eric Adams, gradonačelnik New Yorka, objavio je da je njegova administracija podnijela tužbu protiv tvrtki koje stoji iza velikih društvenih mreža kao što su Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat i TikTok. On, naime, smatra da drutšvene mreže potiču krize mentalnog zdravlja među mladima.

foto: Unsplash

Gradonačelnik New Yorka, Eric Adams, objavio je da je njegova administracija podnijela tužbu protiv društvenih medijskih tvrtki, uključujući i Meta Platforms koja upravlja megapopularnim Facebookom i Instagramom. Kako prenosi Reuters, razlog tužbe je poticanje krize mentalnog zdravlja među mladima.

Društvene mreže potiču veliku krizu

– U posljednjem desetljeću vidjeli smo koliko online svijet može biti ovisničko nastrojen, izlažući našu djecu neprekidnom toku štetnog sadržaja i potičući nacionalnu krizu mentalnog zdravlja mladih, rekao je Adams u priopćenju.

Tužba, podnesena u kalifornijskom višem sudu, također uključuje tvrtke poput Alphabeta koji upravlja YouTubeom, Snap koji stoji iza Snapchata i ByteDance s TikTokom. U tužbi je navedeno da su navedene tvrtke namjerno dizajnirale svoje platforme kako bi ‘namjerno manipulirale i ovisnički vezale djecu i tinejdžere za aplikacije društvenih mreža’.

Izdvojeni članak
tiktok na mobitelu

Hoće li TikTok biti zabranjen u EU? Evo što kaže profesor i stručnjak za društvene mreže

Ovo nije jedina tužba

Zanimljivo je da ovo nije jedina tužba protiv navedenih tvrtki. Meta, TikTok i YouTube već se suočavaju s stotinama tužbi podnesenih u ime djece i školska zbog ovisnosti o društvenim mrežama. Štoviše, čak se i izvršni direktor Mete, Mark Zuckerberg, nedavno javno ispričao obiteljima na saslušanju Senata SAD-a zbog utjecaja kojeg društvene mreže imaju na djecu.

No, usprkos još jednoj tužbi, pojedine tvrtke i dalje ne vide kako njihovi proizvodi, odnosno društvene mreže, mogu štetiti najmlađima.

– Razvili smo usluge i pravila kako bismo mladima omogućili iskustva primjerena njihovoj dobi, a roditeljima snažne kontrole. Tvrdnje u ovoj tužbi jednostavno nisu istinite, rekao je glasnogovornik Googlea, Jose Castaneda.