Pretraga

Hoće li TikTok biti zabranjen u EU? Evo što kaže profesor i stručnjak za društvene mreže

A- A+

Zabrani TikToka sve smo bliže. Kineska društvena mreža već je uklonjena sa službenih uređaja zaposlenika tijela EU, u SAD-u, Kanadi, UK-u. Ovoga je tjedna i izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chew, svjedočio pred Kongresom i branio se optužbi da aplikacija služi za špijunažu. Hoće li i ‘obični’ korisnici ostati bez TikToka, upitali smo profesora i stručnjaka za društvene mreže, Domagoja Bebića.

tiktok na mobitelu

Ilustracija: Unsplash

O mogućoj zabrani TikToka u SAD-u, pričalo se još za vrijeme administracije Donalda Trumpa. Bivši ga je američki predsjednik zabranio jer ona navodno špijunira svoje korisnika i prijetnja je nacionalnoj sigurnosti. Odluku o zabrani poništio je trenutni predsjednik SAD-a, Joe Biden, ali je sigurnost TikToka opet došla u oči javnosti proteklih mjeseci.

Sve oči uprte su u TikTok

Naime, SAD je zabranio korištenje TikToka na službenim uređajima, a tu odluku slijedila su i tijela EU, Kanada, a od prošloga tjedna i Ujedinjeno Kraljevstvo. Izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chew, pojavio se ovoga tjedna i pred Kongresom, koji ga je ‘izrešetao’ pitanjima o sigurnosti aplikacije. TikTok, stoga, nikada nije bio bliže zabrani.

O zabrani TikToka i sigurnosnom riziku, odlučili smo porazgovarati s Domagojem Bebićem, profesorom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i stručnjakom za društvene mreže.

– S obzirom na to da živimo u eri dominacije pametnih telefona, ne iznenađuje da su društvene mreže postale glavni izvor informiranja. Štoviše, riječ je o platformama koje mlađe generacije sve više koriste i kao tražilice informacija, a TikTok tu svakako prednjači. Oni koji se bave društvenim mrežama, trebali bi se baviti i politikom. Svatko tko je vlasnik društvene mreže, u nekom je trenutku bio ‘prozvan’ zbog posjedovanja ili davanja podataka, objašnjava nam Bebić.

Iako ima još primjera, na TikTok su, kako kaže, uprte sve oči, jer je svakako najbrže rastuća društvena mreža na svijetu, a dodatni je problem i taj što se nalazi u središtu geopolitičkih problema i rizika.

Izdvojeni članak
TikTok

Nevjerojatni filter preplavio je TikTok: Neki kažu da bi ga trebalo zabraniti

Zabrana je moguća, ali…

– Drugim riječima, Zapad ima dovoljno problema i s društvenim medijima čiji su vlasnici u Americi, upravo zbog toga što ne znaju tko upravlja prikupljenim podacima. Ne bi nas, stoga, trebalo posebno čuditi da je društvena mreža iz Kine pod još većom sumnjom, opravdano ili ne, dodaje profesor.

Na pitanje misli li da će sve više zemalja ‘skočiti’ na trend zabrane, Bebić odgovara da je sigurno da će Europa i Amerika nastaviti sa svojim sumnjama, no, kaže da moramo biti realni i shvatiti da je ovdje riječ o svojevrsnom postavljanju granica za prikupljanje i manipulaciju prikupljenim podacima.

Štoviše, Bebić smatra da postoji mogućnost da dođe do ozbilje regulacije i u Europskoj uniji za ‘obične’ korisnike TikToka, jer se EU trudi biti lider u području regulacije. No, ako stvarno dođe do toga, možemo očekivati da će se pojaviti neka nova društvena mreža koja će još bolje zadovoljiti potrebe publike.

– Sjetimo se i da je regulacija Facebooku odnijela veliki broj dnevnih korisnika, a ne generacijski jaz kojeg često spominjemo kao razlog. Za očekivati je da će se s novom platformom pojaviti i neki drugi problemi koje ćemo tretirati društveno-politički, u dobru ili u zlu. Uživajte dok možete, zaključuje Bebić.