Pretraga

Državni tajnik Glunčić ispričava se zbog nekorektnosti, ali ne i zbog nestručnosti

A- A+

Državni tajnik Mlatko Glunčić šokirao je izjavom kako su na loše PISA rezultate utjecala djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine. Osim što je izjava diskriminatorna, niti je za njuponudio objašnjenje, ona je i apsolutno netočna jer navedene skupine nisu sudjelovale u istraživanju, što je i sam naknadno potvrdio. Danas se ispričao, ali samo zbog političke nekorektnosti, ne i zbog manjka stručnosti.

Državni tajnik Matko Glunčić |screenshot:n1 televizija

Izdvojeni članak

Državni tajnik Glunčić uhvaćen u neznanju, laži i upitnom moralnom stavu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i Vlada Republike Hrvatske, pribjegli su standardnoj taktici izbjegavanja medija te ne žele komentirati izjave državnog tajnika Matka Glunčića. Riječ je o osobi koja je kritizirala Borisa Jokića kako je politički imenovan putem javnog natječaja na koji nije bilo mogućnosti žalbe, da bi on sam bio politički imenovan kao voditelj Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja od strane ministra Šustara, a od nedavno je postao državni tajnik, nakon što ga je aktualna Vlada imenovala na tu poziciju. Naravno, on i dalje tvrdi kako je stručnjak, a ne političar te da nije navikao davati političke izjave.

On se oglasio službeno putem stranica Ministarstva, a podsjetimo se što je točno jučer rekao.

– U ove rezultate ulaze prosječni rezultati. Ne uzimamo samo najbolje. U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas u statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine. Uzimamo sve zajedno unutra. Imamo inflaciju odlikaša, a većina njih nisu pravi odlikaši. Lani kada je XV. gimnazija organizirala prijemni ispit, 40% njih nije uspjelo položiti te prijemne ispite. Preveliki je pritisak roditelja, onda profesori dijele te ocijene, rekao je jučer za N1 državni tajnik Glunčić.

U svojoj isprici nije ponudio objašnjenje na koje nacionalne manjine je mislio, samo na češku ili na sve, nije uperio prst u zemlje koje navodno varaju na ispitima, niti je dodatno pojasnio kako u učenike s posebnim potrebama također spadaju darovita djeca. Zbog njegove izjave reagirao je i Hrvatski savez udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Ispričao se za političku nekorektnost, premda nije jasno kako bi ta izjava trebala zvučati da bude politička korektna, ali nije se ispričao za to što kao jedan od čelnih ljudi koja treba voditi reformu ne zna kako se PISA istraživanja provode. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.

– Dana 11. prosinca 2016. godine u povodu moga gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji došlo je do nenamjerne pogreške zbog čega još jednom upućujem iskrenu ispriku. Svjestan mogućega pogrešnog tumačenja dijela moje izjave nastojao sam još tijekom emisije objasniti svoja stajališta. Naime, komentirajući rezultate PISA istraživanja za 2015. godinu u jednome dijelu svoga komentara nespretno sam se izrazio i moje su riječi izazvale negativne konotacije, a što mi nikako ni u kojem slučaju nije bila namjera. No, to ne umanjuje nepromišljenost izjave pa se ovom prilikom još jednom ispričavam cjelokupnoj javnosti ako sam svojom izjavom nekoga uvrijedio. Nije mi bila namjera nikoga diskriminirati niti isticati u negativnom kontekstu. Svjestan sam važnosti svih društvenih skupina i kao državni tajnik zalagat ću se za široku nacionalnu uključivost i zaštitu prava svakog pojedinca u području obrazovanja i znanosti, rekao je političar Matko Glunčić.