Pretraga

Dvije generacije maturanata napravile su film o najpoznatijem istarskom kriminalcu

A- A+

Učenici iz Gimnazije Pula snimili su dokumentarni film ‘Bilo jednom u Puli’ u sklopu projekta ‘Kriminal na Puljštini između dva svjetska rata’. U filmu su prikazali priču o životu Ivana Kolarića, najpoznatijeg istarskog kriminalca koji je bio razbojnik, pljačkaš i ubojica. Film je podijeljen u dva dijela – prvi dio snimljen je tijekom online nastave, a drugi kada su se učenici već vratili u škole pa su mogli snimati i na autentičnim lokacijama.

Foto: Korice biografske knjige Francesca Faita | Istrapedia

‘Bilo jednom u Puli’ dokumentarni je film učenika Gimnazije Pula o najpoznatijem kriminalcu istarskog područja – Ivanu Kolariću. Film je nastao u sklopu projekta ‘Kriminal na Puljštini između dva svjetska rata’, a sastoji se od dva dijela, prvi dio snimljen je za vrijeme online nastave, a drugi dio sadrži autentične lokacije kao i razgovore sa znanstvenicima i novinarima.

– Ivan Kolarić bio je razbojnik, pljačkaš i ubojica koji je djelovao na ovim prostorima, prvenstveno na prostoru Pule, a zatim i cijele Istre. Djelovao je većim dijelom 20. stoljeća. Starije generacija ovih prostora čule su puno priča, legendi i mitova o njemu, a što je od toga istina, a što nije, saznat ćete u ovom filmu, govori učenik na početku prvog dijela filma.

Jedna generacija maturanata snimila prvi dio, a generacija nakon njih drugi dio

Taj prvi dio filma napravili su maturanti koji su završili srednju školu i nastavili svoje školovanje dalje, a generacija maturanata nakon njih snimila je drugi dio filma koji je ujedno i najduži te traje skoro sat vremena. Koordinator projekta i mentor bio je nastavnik Alen Tafra, a nastavnik povijesti David Orlović dao je svoj doprinos kroz stručnu pomoć, dok je cijeli film s tehničke strane isključivo rad učenika.

– Ivan Kolarić rođen je 1900. godine ne prostoru Pule, no već s 15 godina završava u koncentracijskom logoru u Vagni gdje mu roditelji umiru od kolere i u tom trenu se počeo baviti kriminalom. Još je kao maloljetnik bio osuđen zbog krađe i to na pet godina zatvora. U Pulu se vraća 1921. gdje nastavlja sa svojim životom van zakona, a prekretnica njegovog kriminalnog života dogodila se 1923. kada je prvi put počinio ubojstvo, objašnjavaju učenici kroz dokumentarac.

Zbog ubojstva Kolarić je dobio četiri doživotne robije

Kolarić je uspio bježati policiji skoro godinu dana, no na kraju je uhićen u Trsu, a njegov bijeg postao je ‘legendaran’ na pulskom području. Na kraju mu se sudilo za više ubojstava, ali i za pokušaje ubojstva, da bi dobio kaznu od četiri doživotne robije, kao i 106 godina zatvora i čak 11 godina u samici. Ipak, oslobođen je nakon Drugog svjetskog rata.

Sve svoje životne nedaće ispričao je prijatelju koji je napisao njegovu biografiju pod nazivom ‘Giovanni Colarich, il peso di un passato’, a da ju ne biste morali pročitati, možete pogledati dokumentarni film naših gimnazijalaca.