Pretraga

Dvije najpopularnije društvene mreže na udaru kritika korisnika: Pokrenute i istrage

A- A+

Trenutno najpopularnije društvene mreže među mladima su upravo Instagram i TikTok. U pitanju su dvije konkurentske platforme koje ustvari imaju istu ciljanu publiku, a ni sadržajno se ne razlikuju pretjerano. Stoga ne čudi što su trenutno obje na udaru kritika korisnika.

Foto: Unsplash; Solen Feyissa

Kako piše BBC, Facebook se ponovno našao u nezgodnom problemu, ovaj put zbog Instagrama, u čijem je vlasništvu. The Wall Street Journal je nedavno otkrio da je Facebook proveo veliko istraživanje nakon kojeg su dobili vrlo jasno rezultate – Instagram negativno utječe na tinejdžere po pitanje povećanja razina anksioznosti i depresije. Facebook nije negirao istraživanje, a evo koji su rezultati u pitanju:

  • Slajd iz 2019 godine: Činimo probleme s izgledom većima za jednu od tri tinejdžerke
  • Na drugom slajdu je pisalo kako tinejdžeri krive Instagram za povećanje anksioznosti i depresije
  • godine, 32% ispitanica u istraživanju je reklo da kada se osjećaju loše zbog svog tijela, nakon korištenja Instagrama se osjećaju još gore
  • Otprilike 13% tinejdžera iz UK i 6% iz SAD-a su rekli da želju za samoubojstvom povezuju s Instagramom
  • Instagram je kroz godine proveo nekoliko online anketa, fokus grupa i istraživanja u kojima su ispitanici vodili dnevnike
  • godine je proveo veliko istraživanje nad desetkama tisućama ljudi u kojemu su povezani podaci o korištenju Instagrama s onime što je gledano

Iz Instagrama tvrde da rade dovoljno kako bi radili na zaštiti korisnika, ali mnogi se ne slažu s time. Glavni je problem to što tinejdžeri aktivno govore da se osjećaju loše zbog društvene mreže, a Instagram samo pokušava zadržati što veći broj aktivnih korisnika. Ono u čemu je glavni problem jest u samom načinu rada Instagrama, objasnio je Jonathan Haidt, socijalni psiholog na New York University’s Stern School of Business.

Izdvojeni članak
facebook, instagram

Instagram uvodi važnu promjenu po uzoru na TikTok: ‘Ovo je tek jedna promjena u nizu’

– Platforma potiče djecu da objavljuju fotografije sebe, samo kako bi ih stranci diljem svijeta napadali. Ako je to biznis model Instagrama, ne postoji način s kojim bi se to moglo popraviti, rekao je Haidt.

S druge strane, TikTok se našao pod optužbama za kršenje pravila privatnosti, piše BBC. U sličnom problemu se nedavno našao i WhatsApp, kada im je Irska agencija zadužena za nadgledanje poštivanja prava privatnosti dodijelila kaznu od čak 225 milijuna eura (pročitajte više ovdje). Sada se pod njihovom istragom nalazi TikTok.

Trenutno su u tijeku dvije istrage: prva se bavi korištenjem osobnih podataka djece i načinom na koji TikTok barata tim podatcima, pogotovo u odnosu sa zemljama trećeg svijeta, među koje spada i Kina, gdje je smještena tvrtka ByteDance, u čijem vlasništvu se nalazi TikTok. Drugi problem zbog kojeg se TikTok našao pod istragom jest baratanje podatcima maloljetnih korisnika i sigurnosne provjere dobi korisnika mlađih od 13 godina.