Pretraga

Dvoje nastavnika u osnovnoj školi i dalje predaje jedan predmet: Školski odbor je ponovno raspušten

A- A+

Više od godinu dana dvoje nastavnika Informatike zaposleno je na jednom radnom mjestu. Radi se o slučaju iz Osnovne škole Tina Ujevića u Šibeniku koji je došao do javnosti tek ovog ljeta. Ova nesvakidašnja situacija trebala se tijekom rujna riješiti na nekoliko sazvanih sjednica Vijeća, ali se na istima nisu pojavili vanjski suradnici. Zbog toga je školski odbor ponovno raspušten, drugi put u dvije godine. Tako da rješenje ove zavrzlame i dalje nije na vidiku.

crno bijela fotografija zgrade Osnovna škola Tina Ujevića Šibenik

Foto: Osnovna škola Tina Ujevića Šibenik

Dvoje nastavnika Osnovne škole Tina Ujevića u Šibeniku, Marko Papak i Matea Laća, već više od godinu dana zajedno predaju jedan predmet, odnosno Informatiku. Do ove je situacije došlo kada je nastavnik Papak dobio izvanredni otkaz u veljači 2021., nakon čega ga je sud vratio na njegovo radno mjesto u lipnju 2022. na kojemu je već bila zaposlena nastavnica Laća i to na ugovor na neodređeno. Do ove nastavne godine zajedno su bili i razrednici, ali su učenici sada dobili samo jednog razrednika, odnosno razrednicu Laću.

Kako nam je otkrio ravnatelj Emil Božikov, ni gotovo mjesec dana otkako je počela nastava ova se situacija nije riješila. Iako se tijekom rujna trebalo održati nekoliko sjednica Vijeća, vanjski suradnici se na istima nisu pojavili. Zbog toga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponovno razriješilo školski odbor.

– To je već drugi put da je odbor razriješen u dvije godine zbog ovog slučaja. Sada će se osnovati privremeno povjerenstvo do sastavljanja novog školskog odbora, potvrdio nam je ravnatelj Božikov.

Nastavnik tužio školu i MZO, sud ga vratio na posao gdje je već bila zaposlena nova nastavnica

I tako se ova bizarna situacija s dvoje nastavnika koji predaju isti predmet u Osnovnoj školi Tina Ujevića nastavlja. Podsjetimo kako je uopće došlo do ovog kompliciranog problema. Cijelu priču otkrio je novinar portala Šibenik IN, Marko Podrug.

Nastavnik Papak je u OŠ Tina Ujevića radio kao nastavnik Informatike od 2015., a onda se javio na natječaju za ravnatelja škole uz Emila Božikova. Papak je neko vrijeme, kako piše ŠibenikIN, obnašao i dužnost v.d. ravnatelja te je dobio jednoglasnu potporu Školskog odbora. No, u veljači 2021. u školi je proveden inspekcijski nadzor.

– Marko Papak, diplomirani ekonomist za informatički menadžment, ne udovoljava uvjetima za radno mjesto učitelja informatike u osnovnoj školi, a slijedom toga ne ispunjava ni uvjete natječaja za radno mjesto ravnatelja, stajalo je u objašnjenju inspekcijskog nadzora Ministarstva znanosti i obrazovanja, prenio je tada ŠibenikIN.

Nastavnik Informatike nije postao ravnatelj, a na vršitelja dužnosti ravnatelja OŠ Tina Ujevića dolazi Emil Božikov nakon čega Papak, zbog inspekcijskog nalaza, dobiva izvanredni otkaz u veljači 2021. Papak je nakon toga tužio školu, ali i MZO jer su mu upravo oni dali zeleno svjetlo da može s diplomom koju ima raditi kao nastavnik i to odobrenje je dobio dok je radio u školi u Tisnom.

Izdvojeni članak
zgrada Osnovna škola Tina Ujevića izvana

Roditeljima šibenskih učenika prekipjelo: U sedam godina promijenili sedam razrednika

Ova bizarna situacija mogla bi trajati u nedogled

Papak je pokrenuo sudski postupak u kojemu je tražio da ga se vrati na posao. Općinski sud u Šibeniku presudio je u njegovu korist i njegov izvanredni otkaz proglasili protuzakonitim te su naložili školi da ga moraju vratiti na posao u lipnju 2022. No, Božikov je na čelu OŠ Tina Ujevića za vrijeme trajanja sudskog procesa raspisao natječaj za novog nastavnika Informatike. Na natječaju je na tu poziciju primljena Matea Laća i to na ugovor na neodređeno.

Božikov je tada potvrdio i da je pokrenuo proceduru o otkazu ugovora o radu nastavniku Papku zbog nestručnosti, a o tome se čeka i odluka Visokog upravnog suda. Do nedavno je dvoje nastavnika zajedno dijelilo i razredništvo, odnosno zajedno su bili razrednici istom razredu, ali od početka nove nastavne godine to se promijenilo.

– Sada je samo nastavnica Matea Laća razrednica, a nastavnik Marko Papak je te dužnosti razriješen. Ova situacija se trebala razriješiti kada je trebalo biti Vijeće, ali neke osobe se nisu pojavile, točnije njih četvero pa smo zakazali novu sjednicu, rekao nam je ravnatelj Božikov početkom ovog rujna.

Niti na drugim zakazanim sjednicama, prema riječima ravnatelja, nisu se pojavili svi pa se ova saga s dvoje nastavnika na jednom radnu mjestu – nastavlja.