Pretraga

U školi u Šibeniku i dalje je dvoje nastavnika Informatike, ali učenici sada imaju jednog razrednika

Slučaj iz Osnovne škole Tina Ujevića u Šibeniku odjeknuo je u cijeloj Hrvatskoj – dvoje nastavnika zajedno predaju Informatiku, a do nedavno su oboje bili razrednici istom razredu. Iako je 1. rujna trebala biti sjednica Vijeća na kojoj se trebalo odlučiti što će se učiniti po tom pitanju, kako doznajemo, određeni članovi se nisu pojavili pa je odgođena za ovaj četvrtak, 7. rujna. No, s početkom nove nastavne godine, ravnatelj Emil Božikov razredništvo je dodijelio samo jednoj osobi, odnosno nastavnici Informatike koja je do tada razredništvo odrađivala sa svojim kolegom.

crno bijela pozadinska fotografija učenika u učionici i u krugu slika zgrade Osnovna škola Tina Ujevića u Šibeniku u boji

Foto: Unsplash | Osnovna škola Tina Ujevića u Šibeniku

Bizarna situacija koja se dogodila u Osnovnoj školi Tina Ujevića u Šibeniku dobila je svoj nastavak. Podsjetimo, ondje trenutno radi dvoje nastavnika Informatike na istom radnom mjestu i zajedno predaju predmet. Do nedavno su zajedno bili i razrednici istom razredu, ali to više nije slučaj od početka nove nastavne godine.

– Sada je samo nastavnica Matea Laća razrednica, a nastavnik Marko Papak je te dužnosti razriješen. Ova situacija se trebala razriješiti još u petak kada je trebalo biti Vijeće, ali neke osobe se nisu pojavile, točnije njih četvero pa smo zakazali novu sjednicu ovog četvrtka, 7. rujna u 17:30, rekao nam je ravnatelj OŠ Tina Ujevića, Emil Božikov.

‘S jedne strane ja jesam njemu dao protuzakonit otkaz, ali…’

Upravo su se zbog razredništva tom razredu pobunili i roditelji jer su u sedam godina promijenili sedam razrednika, a prošle školske godine imali su ih dvoje istovremeno. Iako je ovaj slučaj već objavljen u medijima, ravnatelj Božikov ponovno nam je ispričao kako je uopće došlo do ovakve komplikacije te dodatno objasnio neke stvari.

– Kada sam ja došao 2021. godine na funkciju ravnatelja dočekalo me rješenje inspekcije da nastavnik Papak nije stručan za poziciju na kojoj je radio. Prema tome sam nastavniku uručio izvanredni otkaz, ali se tadašnji Školski odbor nije s time složio. Nakon više pokušaja da se nastavniku na temelju inspekcijskog nalaza da izvanredni otkaz, Školski odbor je to i dalje odbijao, govori nam ravnatelj Božikov.

Tada je, navodi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razriješilo Školski odbor i Božikov je, za vrijeme kada je Školski odbor bio razriješen, nastavniku Papku ipak uručio izvanredni otkaz. Papak je nakon toga tužio školu, ali i MZO jer su mu upravo oni dali zeleno svjetlo da može s diplomom koju ima raditi kao nastavnik i to odobrenje je dobio dok je radio u školi u Tisnom.

– Bila su dva sudska procesa. Jedan proces mu nije prošao, a drugi je i to onaj na Općinskom sudu u Šibeniku koji je njegov izvanredni otkaz proglasio protuzakonitim te su naložili školi da ga moram vratiti na posao do okončanja sudskog postupka. S jedne strane ja jesam njemu dao protuzakonit otkaz jer nisam dobio odobrenje Školskog odbora, ali s druge strane, ako je inspekcijski nalaz potvrdio da on nije stručan za to radno mjesto, automatski je njegov ugovor o radu ništetan, objašnjava Božikov.

Izdvojeni članak
zgrada Osnovna škola Tina Ujevića izvana

Bizaran slučaj u Šibeniku: Dvoje nastavnika predaje jedan predmet, zajedno su i razrednici

‘Zakonski je nemoguće uzeti nekoga na određeno’

Za vrijeme dok je nastavnik bio na sudu, škola je morala zaposliti novog nastavnika Informatike. Tada u priču ulazi nastavnica Matea Laća i dobiva ugovor na neodređeno, a Općinski sud je naložio da se nastavnik Petek vrati na posao – i tako je nastala situacija da je dvoje nastavnika Informatike zaposleno na jedno radno mjesto.

– Zakonski je nemoguće uzeti nekoga na određeno, tako da nastavnici Laći nisam mogao dati takav ugovor, već sam ju morao uzeti na neodređeno. Kada je sud vratio nastavnika Papka, jedini način na koji smo mogli riješiti tu situaciju je da nastavnici Laći damo otkaz jer je postala tehnološki višak. S time se, ponovno, Školski odbor nije složio, istaknuo je Božikov.

Ravnatelj je pokrenuo proceduru o otkazu ugovora o radu nastavniku Papku zbog nestručnosti te se o tome čeka odluka Visokog upravnog suda.

Izdvojeni članak
Zgrada osnovne škole Blaž Tadijanović u Slavoniji

Prvog dana škole roditelji prosvjedovali: ‘Zbog ovog sam bila prisiljena dati otkaz’

MZO: ‘Škola provodi odgovarajuće pravne radnje kako bi se ova situacija riješila u najkraćem mogućem roku’

Kada je ovaj slučaj isplivao u javnost, javili smo se MZO-u iz kojeg su nam samo odgovorili kako znaju za taj slučaj i što se dogodilo te da ‘škola provodi odgovarajuće pravne radnje kako bi se ova situacija riješila u najkraćem mogućem roku u skladu sa zakonskim propisima’.

– U skladu s odredbama članka 125. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ravnatelj je poslovodni i stručni voditelj školske ustanove te je odgovoran za zakonitost rada školske ustanove, komentirali su još iz MZO-a.