Pretraga

EKSKLUZIVNO: Ekonomski fakultet i HAZU domaćini Oskara znanja 2016

A- A+

Prošlogodišnje otkazivanje i povratak Oskara znanja nakon naše objave teksta urodio je plodom jer ta će manifestacija ove godine imati još značajniji karakter. Ceremonija za državne prvake na natjecanjima u znanju i učenike koji su osvojili jedno od prva tri na međunarodnim natjecanjima održat će se 16. lipnja u velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta. Dan poslije će se održati ceremonija za najuspješnije učenike i studente iz natjecanja glazbe i plesa u prostorima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

foto: srednja.hr

Podsjetimo, prošle godine se Oskara znanja otkazao radi ušteda u proračunu, a nakon naše objave teksta ‘[BANKROT ZNANJA] Nema novaca za najsvečaniju priredbu znanja u Hrvatskoj‘ pokrenuta je medijska i društvena akcija s kojom je izvršen pritisak na resorno ministarstvo da povrati manifestaciju. Nakon nekoliko dana tadašnji ministar Vedran Mornar pokleknuo je pod pritiskom i najavio da će se Oskar ipak održati.

Izdvojeni članak

Na troškove izrade kipića Oskar znanja u osam godina potrošeno gotovo milijun kuna

Domaćin ceremonije je Ekonomski fakultet u Zagrebu i HAZU koji je bio domaćin prošle godine

Ovogodišnja svečana dodjela Oskara znanja za učenike državne prvake na natjecanjima u znanju i učenike koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima održat će se 16. lipnja u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o amfiteatralnoj dvorani sa 585 sjedećih mjesta.

Jedan od razloga otkazivanja bio je skupi najam prostora, a prošle godine je pomogla Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti s besplatnim ustupanjem prostora, a oni će i ove godine biti domaćini drugog dana manifestacije. Svečana dodjela Oskara znanja za učenike i studente glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa održat će se 17. lipnja u atriju HAZU-a.

Izdvojeni članak

Srednja.hr predlaže institucijama pet stavki kako da se Oskar znanja održi

Kipiće opet rade u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec, a glavni partner je Hrvatska zajednica županija

Prošle godine je u jeku afere otkazivanja Oskara znanja svoju potporu dala Hrvatska zajednica županija na čelu sa sadašnjim ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Tomislavom Tolušićem. Ove godine su se kao osnivači škola odlučili da će pomoći projektu sa 75.000 kuna.

– Županije su osnivači većine osnovnih i srednjih škola. Kao takve, uz brigu o materijalnim uvjetima, one financiraju i izgradnju novih škola, prijevoz učenika i dio izvannastavnih aktivnosti. Zato smo ove godine u Hrvatskoj zajednici županija donijeli Odluku o sufinanciranju dodjele Oskara znanja. Djeca su naša budućnost. Sve što uložimo u njih uložili smo u bolje i sretnije sutra. Ovo je prilika da izvrsnim učenicima pokažemo da cijenimo njihove uspjehe i napor koji čine da bi bili najbolji. Izvrsnost treba poticati, a svi župani složili su se da je dodjela Oskara znanja izniman način da to i učinimo, izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković rekla nam je kako je u navedeni iznos uključena i nabava laptopa za dobitnike u više kategorija, a takvih je prošle godine bilo tridesetak.

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za ovogodišnju dodjelu osiguralo je 100.000,00 kuna. Uključivanje šire zajednice u organizaciju ove manifestacije prilika je da se izvrsnim učenicima pokaže kako društvo cijeni njihove uspjehe i napor koji čine kako bi bili najbolji. Željeli bi pozvati sve zainteresirane koji žele doprinijeti manifestaciji s nagrađivanjem učenika da nam se jave, rekla nam je Jadranka Žarković-Pečenković.

Izdvojeni članak

[BANKROT ZNANJA] Nema novaca za najsvečaniju priredbu znanja u Hrvatskoj

Ceremoniju će voditi Danijela Trbović i studenti, a zahvalu čitaju nagrađeni

Voditeljica ceremonije će u prvom danu biti Danijela Trbović, a drugi dan će ceremoniju, po riječima ravnateljice, voditi student ili studentica.

– Najveća vrijednost manifestacije je spoj najbolje djece po znanju iz cijele Hrvatske i štićenika Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Njima ovo puno znači, a već se godinama bore s manjkom prostora u kojima rade pa se nadam da će im ovo pomoći da osvijeste javnost o tom problemu, istaknula je ravnateljica AZOO-a Jadranka Žarković-Pečenković.

Napomenimo za kraj da će u ceremoniji kao i prethodne godine sudjelovati Nacionalno vijeće učenika, a zahvalu će pročitati jedan od nagrađenih. Prošle godine je ta čast pripala Andriji Živkoviću iz Osnovne škole Silvije Strahimir Kranjčević čiji govor možete pogledati u nastavku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap