Pretraga

Stella je ove godine dobila najviše Oskara znanja, njih osam: ‘Nemam zamjerke na naš školski sustav’

Stella Čolo iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru ove je godine osvojila najviše Oskara znanja – njih osam. Tijekom cijele srednje škole sudjelovala je na brojnim natjecanjima i olimpijadama, najviše na onim matematičkim. Stella će sada upisati Matematiku na PMF-u u Zagrebu, a neki dan Hrvatsku je predstavljala na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu. Razgovarali smo sa Stellom koja smatra da nadareni učenici u Hrvatskoj imaju dovoljno prilika.

Stella Čolo osvojila najviše Oskara znanja

Učenica Stella Čolo osvojila je ove godine osam Oskara znanja | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Ovogodišnja rekorderka po broju osvojenih Oskara znanja je Stella Čolo iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru. Kako je već rekla na samoj dodjeli nagrade, bio joj je šok kada je na olimpijadi u Sloveniji osvojila zlato. Sada smo razgovarali sa Stellom koja je ovih dana saznala i rezultate državne mature.

– Dobila sam petice iz Hrvatskog, Matematike i Engleskog. Upisat ću matematiku na PMF-u u Zagrebu, otkrila nam je Stella.

‘Znalo je biti razdoblja napornijih priprema’

Kazala nam je da su ju zanimljivi zadaci i učenje novih stvari motivirali da sudjeluje u natjecanjima i olimpijadama. Stella je osam Oskara znanja osvojila jer je prvakinja na državnom natjecanju iz matematike, dobila je bronce na dvije matematičke olimpijade, srebro na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi te ekipno brončanu medalju na istom natjecanju.

– Tu su i srebro te zlato na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, ali i individualna bronca na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi. Znalo je biti razdoblja napornijih priprema, ali uvijek je bili zanimljivo, navela je Stella.

Stella je neki dan na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu dobila pohvalu, a naši učenici osvojili su i četiri medalje. Stella je dodala da vrijeme provedeno u pripremama dosta varira. Pred samo natjecanje znala je imati sedam ili osam sati dnevno organiziranih priprema, a u razdoblju kada nema natjecanja to bi bilo puno manje. Naglasila je kako su joj olimpijade draže od natjecanja jer se razlikuju po tipu zadataka. Natjecanja, odnosno olimpijade, obično se sastoje od dva ispita i traju četiri do pet sati.

Izdvojeni članak
Oskar znanja 2023.

Ovo su najbolji učenici u Hrvatskoj: Imamo fotke s dodjele Oskara znanja, pričali smo s nagrađenima

Najveća korist od natjecanja joj je razvijanje intuicije u matematici

– Ljubav prema matematici razvila se kada sam otkrila natjecanja i natjecateljske zadatke koji su mi bili zanimljivi. Ove godine mentori su mi bili Roko Žaja i Ratko Višak iz Varaždinskog centra izvrsnosti i pomagali su mi tijekom godine, a pred olimpijade imali smo i organizirane pripreme Hrvatskog matematičkog društva, objasnila nam je Stella.

Najveća korist od samih natjecanja su joj razvijanje matematičkog načina razmišljanja i intuicije u matematici koja kasnije bude korisna. Kada se pripremala za natjecanja imala je razumijevanje profesora te su joj često izlazili u susret s terminima odgovaranja i ispita.

– Hrvatski školski sustav mi je u redu, nemam nikakve veće zamjerke. Mislim da izvrsni i nadareni učenici imaju dovoljno prilika u našem sustavu obrazovanja, zaključila je Stella.

U našoj Alumni bazi podataka, koja je osvježena novim podacima, možete pogledati imena ljudi koji su dobili Oskar znanja od 2005. godine. Oskar znanja dodjeljuje se za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju te državnom natjecanju glazbe i plesa.