Pretraga

Europska unija ima velike planove za kulturni sektor: ‘To je prilika za mlade’

A- A+

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Rijeci je – u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe – organizirao raspravu na temu mladih i kulture na kojoj je bilo riječi o europskim programima potpore, suradnji institucija i umjetnika, ostavštini programa Rijeka EPK 2020. te novim kulturnim formatima.

Mladi i budućnost kulture | foto: Ured Europskog parlamenta

U raspravi su sudjelovali zastupnice i zastupnici u EP-u Željana Zovko (HDZ, EPP), Romana Jerković (SDP, S&D) i Predrag Fred Matić (SDP, S&D), zatim zastupnik u Hrvatskom saboru Marko Pavić, direktorica projekta Europska prijestolnica kulture (EPK)- Rijeka 2020. Irena Kregar Šegota te studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci Sara Sušanj. Uvodno se sudionicima obratio riječki gradonačelnik Marko Filipović koji se osvrnuo na projekt EPK i istaknuo kako je on promijenio lice Rijeke, ubrzao procese koji su se već ranije počeli događati u gradu, te je zaključio da je, unatoč ograničenjima, projekt ostvario izvanredne rezultate. Govoreći pak o mladima kazao je da lokalna razina vlasti konkretno može poboljšati njihov položaj kroz ciljano usmjeravanje proračunskog novca i sredstava koji stižu putem europskih projekata.

‘Iza nas su teški trenuci za kulturu’

Zastupnica Željana Zovko, koja je u raspravi sudjelovala video-vezom, kazala je kako Europski parlament nizom prijedloga i inicijativa pokušava pomoći kulturnom i kreativnom sektoru. Podsjetila je tako da je jedan od alata u tome i filmska Nagrada LUX kojom Parlament promiče europsku produkciju i neovisni film. Ovogodišnji laureat je film Kolektiv rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua. Za Nagradu se inače odabiru europski filmovi koji se bave aktualnim političkim i društvenim pitanjima i potiču raspravu o europskim vrijednostima.

– Važno je što u ovom trenutku koji je težak za filmsku i svu kulturnu industriju nastojimo usmjeriti fondove u te sektore, zaključila je Zovko.

Zastupnik Predrag Fred Matić u video-obraćanju istaknuo je kako se Europski parlament, tijekom pregovora o novom dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027., snažno zalagao da kulturni i kreativni sektori, koji su ozbiljno uzdrmani krizom uzrokovanom pandemijom bolesti COVID-19, dobiju primjerenu potporu. Tako je postignut dogovor da se u budućem proračunu i paketu oporavka EU-a za program Kreativna Europa osigura dodatnih 600 milijuna eura čime je korisnicima na raspolaganje ukupno stavljeno 2.2 milijarde eura.

– Povećanjem sredstava stvorena je prilika da se ostvare ciljevi kao što su promocija kulturno-jezične raznolikosti i povećanje konkurentnosti kreativnog sektora, ali i da se ponudi pomoć u rješavanju posljedica koje je ostavila pandemija, rekao je Matić.

Zastupnica Romana Jerković pohvalila je inicijativu Europakultura koju je tijekom pandemije pokrenuo Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj kako bi potaknuo javnu raspravu o statusu i ulozi kreativnog sektora u društvu, a osvrnula se i na rezultate projekta EPK 2020.

– Bez obzira na objektivne probleme, ipak možemo biti zadovoljni. Pandemija je uzela svoj danak, skrenula EPK u smjeru u kojem nismo očekivali, ali kao građanka sam zadovoljna jer vidim dobru ostavštinu“, zaključila je Jerković. Rekla je kako je riječ o ogromnom projektu koji na europskoj kulturnoj karti nije predstavljao samo Rijeku, Kvarner ili Primorsko-goransku županiju, nego cijelu Hrvatsku.

Na raspolaganju 24 milijarde eura

Direktorica projekta Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020. Irena Kregar Šegota također je ustvrdila kako je unatoč svim izazovima EPK program uspješno proveden te da je ostavio značajno nasljeđe, ne samo kroz infrastrukturu i intervencije u prostor, nego i kroz znanja i iskustvo koje su stekli pojedinci uključeni u program. Zastupnik u Hrvatskom saboru Marko Pavić podsjetio je pak da Hrvatska iz europskog proračuna i plana oporavka u idućim godinama ima na raspolaganju 24 milijarde eura te je rekao kako je važno da se dobar dio novca usmjeri na kulturu, civilno društvo i mlade. Studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci Sara Sušanj poručila je da mladi itekako sudjeluju u kreiranju kulture, a ne samo u konzumiranju kulturnog sadržaja, te je istaknula kako je nepravedno prozivati mlade kao neaktivne i nezainteresirane.

Raspravu o mladima i europskoj kulturi možete pogledati na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ona je  nastavak je procesa Konferencije o budućnosti Europe organiziranog u svibnju u suradnji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatskog sabora, tijekom kojeg su se rektori i studenti 10 sveučilišnih gradova, među ostalim i Rijeke, osvrnuli na čitav niz pitanja vezanih uz reformu europskih društava i gospodarstava.

Partneri Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u organizaciji panel rasprave o mladima i europskoj kulturi:  EPK Rijeka 2020., Sveučilište u Rijeci te novootvoreni riječki Europe Direct centar.

Platforma za razvijanje ideja

Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koji omogućuje građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, građani će moći sudjelovati i u radu plenarne skupštine u kojoj je za njih rezervirano 108 mjesta. Jednaki broj namijenjen je predstavnicima nacionalnih parlamenata, te eurozastupnicima. U radu plenarne skupštine sudjelovat će još predstavnici Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva. Konferencija o budućnosti Europe svečano je otvorena 9. svibnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu koji će također biti domaćin inauguracija prve plenarne skupštine 19. lipnja.