Pretraga

Evo koja se nacija najviše drogira, a koja najviše pije

A- A+

Nacija koja prednjači u svijetu po uporabi droge su Britanci, dok najveći prosjek u ispijanju alkohola imaju Bjerlorusi, koji godišnje popiju prosječno 17,5 čistog alkohola (ne 100 postotnog etanola, nego čisti alkohol iz piva, vina i žestokih pića). Slijede ih Moldavci te Litavci.

Na osnovi ankete koju svake godine na globalnoj razini provodi jedan od vodećih svjetskih magazina posvećenih elektroničkoj glazbi Mixmag, Britanci su vodeća nacija u svijetu po konzumaciji droga. Koliko je opširno online ispitivanje koje provodi spomenuti magazin svjedoči podatak da je u njemu sudjelovalo gotovo 80 tisuća ispitanika. Inače istraživala se uporaba 30 vrsta droge u posljednjih 12 mjeseci, a Britanci prednjače po konzumaciji njih 29, s izuzetkom Ritalina.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Brucoši prestaju s tjelovježbom, a počinju s alkoholiziranjem i pušenjem

Kada je riječ o zavirivanju u čašicu, tu su i Hrvati redovno na visokim pozicijama. Naime prema ovogodišnjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije građani Lijepe naše, u prosjeku popiju 12.2 litre čistog alkohola na godinu, čime se nalazimo na rubu prvih deset. No pozitivna je stvar što je konzumacija u Hrvatskoj u odnosu na neke prethodne godine u opadanju.

Prednjače u alkoholiziranju Bjelorusi koji godišnje piju 17,5 litara, a slijede ih Moldavci s 16,8.

I ostalih osam zemalja na ovoj neslavnoj ljestvici prvih deset su europske. Redom su pozicionirane ovako – Litva, Rusija, Rumunjska, Ukrajina, Andora, Mađarska, Češka i Slovačka.