Pretraga

Zabrinjavajući podaci: Brucoši prestaju s tjelovježbom, a počinju s alkoholiziranjem i pušenjem

A- A+

Studentima je tjelovježba vrlo nisko na listi prioriteta, pokazalo je istraživanje u Kanadi. Nakon završetka srednje škole, postaju manje aktivni, a uz to poprimaju loše navike kao što je konzumiranje alkohola i cigareta. To bi se na kraju, moglo vrlo loše odraziti na njihovo dugoročno zdravlje.

Neaktivnost u vrijeme studiranja stvara loše navike koje utječu na cijeli život, upozorili su stručnjaci koji su istražili koliko se studenti zapravo tjelovježbom. Poražavajući podaci pokazali su da je ona zapravo vrlo nisko na ljestvici prioriteta mladih studenata, a zabrinjavajuće je koliko se pak usvajaju loše navike, piše Tribune.

Dramatični pad fizičke aktivnosti nakon završavanja srednje škole

– Tranzicija iz kasne adolescencije u rano zrelo doba  razdoblje je kada se bilježi najdramatičniji pad fizičke aktivnosti, rekao je doktor Matthew Kwan sa Sveučilišta McMaster u Ontariju, a to je zaključio nakon čak dvanaest godina dugog istraživanja na 683 kanadska studenta. Najveći pad aktivnosti bilježi se upravo pri odlasku na fakultet, s tim da je muška populacija što se neaktivnosti tiče gora od ženske.

Mogući je razlog prestanka bavljenja sportom taj što za razliku u srednjim školama, na fakultetima ima manje organiziranih timskih sportova, kojima se pridaje znatno manje pažnje.

Izdvojeni članak

Video: Najgori failovi u ekstremnim sportovima

Porast alkoholiziranja i pušenja cigareta

Tjelovježba također ovisi i o mogućnostima bavljenja sportskim aktivnostima pojedinog fakulteta. Tako se studenti fakulteta koji nude više sportskih mogućnost više angažiraju u tom polju, te nastavljaju baviti se sportom. 

Osim dramatičnog pada broja studenata koji su skroz neaktivni, zabrinjavajuć je zaključak da oni pojačavaju štetne navike. – Pušenje i alkohol postaju fokus studentske zanimacije, a fizička aktivnost nastavlja padati. No kako ljudi stare, postaju nekativniji i kasnije je teško stvoriti naviku redovitog vježbanja. Stoga je odlazak na faks ključno razdoblje kada bi društvo trebalo nagnati studente da se ozbiljnije počnu baviti tjelovježbom, dodao je dr. Kwan.